>
  • Vijesti
Marin Držić – hrvatski Shakespeare
Datum od:
19.07.2021
Iz riznice hrvatske i europske književne i kulturne baštine
Marin Držić – hrvatski Shakespeare
U prestižnom prostoru Nacionalne knjižnice Braidense u Milanu 22. srpnja 2021. otvorit će se izložba „Marin Držić – hrvatski Shakespeare: iz riznice hrvatske i europske književne i kulturne baštine".
Izložba u organizaciji Grada Dubrovnika, Doma Marina Držića i Nacionalne knjižnice Braidense iz Milana, uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Turističke zajednice Grada Dubrovnika i Javne ustanove Rezervat Lokrum biti će otvorena do 17. rujna 2021., a nastavak je dugogodišnje i plodne suradnje Doma Marina Držića i Nacionalne knjižnice Braidense. Autorica projekta je povjesničarka književnosti i profesorica na Sveučilištu u Dubrovniku dr.sc. Katja Bakija.
Na izložbi će biti predstavljeno stotinjak naslova iz povijesti hrvatske književnosti i kulture tiskanih u razdoblju od XVI. do XX. stoljeća uz dvadesetak geografskih karata. Bit će izložene rijetke i vrijedne knjige iz bogatih knjižnih zbirki Braidense i iz privatne zbirke Pambianchi-Kramarić koje su tijekom povijesti Europi i svijetu otkrivale Hrvatsku i hrvatske autore.
Veliki dio predstavljenih izdanja djela su dubrovačkih autora i naslovi vezani uz dubrovačke teme. Središnji dio predstavljenog kulturnog blaga bit će djela dvojice znamenitih Dubrovčana – komediografa Marina Držića i znanstvenika, filozofa, diplomata i pjesnika Ruđera Boškovića uz djela Anselma Banduria, Nikole Vitova Gučetića, Marina Getaldića, Benedikta Kotruljevića, Stjepana Gradića, Sebastiana Dolcea i brojnih drugih. Izložene knjige značajne su i dragocjene u kontekstu razvoja dubrovačke i hrvatske kulturne i književne povijesti.
Autorica izložbe povjesničarka književnosti Katja Bakija:
Ovaj projekt doživljavamo kao duhovni most koji su tijekom stoljeća gradili književnici na obalama zajedničkog mora.
Veliki broj hrvatskih autora, posebice Dubrovčana, svoje školovanje i djelovanje vezuju uz Italiju i talijanske gradove (Milano, Sienu, Firencu,Veneciju, Rim). Isto tako brojni Talijani Dubrovnik su prihvatili kao svoj dom i svojim su djelovanjem obogatili hrvatsku kulturu.
Središnje mjesto na izložbi pripada Marinu Držiću, a uključenost Držićevih talijanskih tragova značajan je doprinos recepciji Držića kao jednog od najvažnijih autora europske renesansne komediografije.
Iako smo prvenstveno željeli ukazati na položaj hrvatske književnosti u europskom kontekstu, naša želja je da ova izložba bude i doprinos promociji zajedničke europske kulturne baštine jer u neumoljivoj prolaznosti i brzini života knjige doista jesu riznice sjećanja i „žive stepenice povijesti".
O dugogodišnjoj plodnoj suradnji Doma Marina Držića s Nacionalnom knjižnicom Braidense iz koje je nastao i ovaj projekt ravnatelj Nikša Matić je rekao :
Duga je povijest suradnje Doma Marina Držića i Nacionalne knjižnice Braidense te gospodina Pambianchija, kao što je i iznimna povezanost Grada Dubrovnika i Grada Milana putem pisane riječi.
Na inicijativu i nesebičnoj pomoći Cristiana Pambianchija, istinskog prijatelja Grada Dubrovnika i Republike Hrvatske, uspostavljen je most i čvrsta, prijateljska suradnja između naše Ustanove i čuvene te jedne od najljepših europskih knjižnica, Nacionalne knjižnice Braidense iz Milana, u kojoj su pohranjena iznimno vrijedna izdanja Držićevih djela, Tirena i Pjesni ljuvene, prvotisci i jedini sačuvani primjerci na svijetu, iz 1551. godine.
Upravo ovakvi projekti međunarodne suradnje imaju za cilj brendirati Držića kao jednog od najistaknutijih hrvatskih pisaca uopće i najvažnijih autora europske renesansne komediografije. To je mjesto koje mu nedvojbeno pripada i upravo ovakvi projekti zajedničke suradnje jesu prozori u svijet i afirmacija hrvatske kulture kroz Marina Držića.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2