>
Arboretum Trsteno
ARBORETUM TRSTENO HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI
Arboretum Trsteno

Arboretum Trsteno, kao jedinstveni arboretum na hrvatskoj jadranskoj obali, u jedinstvenom bogatstvu svojih vrijednosti, sjedinjuje kulturnu i povijesnu baštinu.

Poznat je po povijesnim perivojima i po zbirci sredozemnih i egzotičnih vrsta biljaka.

Zbirka uzgojenih vrsta biljaka, koja je najvećim dijelom smještena unutar renesansnog perivoja, danas iznosi oko 465 svojti koje su svrstane u 111 porodica. Prema biljno-geografskom porijeklu vrsta, najveći broj pripada sredozemnim i europskim biljkama (31%), zatim azijskim (22%), a značajan je i broj američkih biljaka (17%).

Osnovan je 1948. godine na prostoru i podlozi povijesnog ladanjskog posjeda dubrovačke plemićke obitelji Gučetić-Gozze, te je u cjelini zaštićen kao spomenik parkovne arhitekture.

Arboretum na svom prostoru od 25,61 hektara objedinjuje nekoliko različitih cjelina: povijesni renesansni perivoj s ljetnikovcem, povijesni neoromantičarski perivoj s početka 20. stoljeća, povijesni maslinik, te prirodnu vegetaciju šume hrasta medunca, alepskog bora i čempresa, vegetaciju makije i priobalne stijene.

Arboretum je otvoren svakim danom, tijekom cijele godine:

- od svibnja do listopada: 7 – 19 sati

- od studenog do travnja: 8 – 16 sati

Tel.: 020 751 019

E-mail: [email protected]


GRUŽ-TRSTENO-LOKRUM S NOVIM BRODOM "LACROMA"

Brod Lacroma koji plovi na relaciji Gruž-Trsteno-Lokrum-Gruž, nosivosti 50 putnika, plovi na liniji koja povezuje dva zaštićena područja, Arboretum Trsteno i Rezervat Lokrum. Posjetitelji će otkriti bogatu prirodnu i kulturnu baštinu nekih od najstarijih zaštićenih područja u Hrvatskoj.

Brod Lacroma će ploviti četiri dana u tjednu i to utorkom, petkom, subotom i nedjeljom tijekom ljetnih mjeseci.

Sve potrebne informacije o izletu dostupne su putem službene web i FB stranice: https://www.pvdp.hr/hr/vijesti i https://www.facebook.com/historical.gardens.dubrovnik.


CIJENE ULAZNICA

CIJENE ULAZNICA 2024






Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2