>
Otok Lokrum
Otok Lokrum prvi put se spominje 1023. kao mjesto utemeljenja benediktinske opatije i samostana.
Otok Lokrum
1272714386fotol251 1272714422fotol198 1272714479fotol199 1273239769fotol191 1273244391fotol169 1341235331fotosm282
Priroda otoka Lokruma otkriva prekrasan kontrast između mračnih špilja i vječito zelenih šuma. Odgovor na često postavljeno pitanje zbog čega Lokrum ima takvo bogatstvo sačuvane prirode jest u odnosu između čovjeka i prirode, koji seže daleko u prošlost. Najraniji pisani spomen Lokruma zabilježen je 1023. godine kad su benediktinci postali vlasnici otoka. Podrijetlo samog imena dolazi od latinske riječi ACRUMEN, naziva za agrume – limune i naranče.
Prve vrtove na Lokrumu su napravili benediktinci u 11. stoljeću kad su zasadili prvo ukrasno bilje i stabla. Kasnije, u 19. stoljeću, austrijski nadvojvoda Maksimilijan, napravio je prekrasne tropske vrtove povezane pješačkim stazama i donio nove biljne vrste na otok.
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti je 1959. osnovala Botanički vrt koji je danas otvoren za posjetitelje. Na gotovo dva hektara zemlje, može se vidjeti 70 različitih vrsta eukaliptusa, najveća zbirka izvan Australije te više od 853 egzotične vrste biljaka od kojih su 453 drveće i grmlje, a oko 400 sukulenti. Lokrum je 1964. proglašen prirodnim rezervatom, a 1976. godine i posebnim rezervatom šumske vegetacije pod zaštitom UNESCO-a. Od ukupno 0,7 km2 površine Lokruma na površini od 0,6 km2 prekriven je gustim raslinjem.
Otok Lokrum pruža savršene ekološke uvjete za razvoj različitih životinjskih vrsta, ne samo na kopnu, nego i u okolnom moru. Zanimljivo je spomenuti da je otok dom za 156 ptičjih vrsta iz 43 različitih ptičjih obitelji. Ipak, ponos Lokruma od samih početaka pa do danas su paunovi, koje je prije 150 godina nadvojvoda Maksimilijan donio s Kanarskih otoka.
KAKO DOĆI
Do Lokruma možete doći desetak minuta dugom vožnjom brodovima "Skala" ili "Zrinski", koji isplovljavaju svakih pola sata iz stare gradske luke. Ulaznice se mogu kupiti na molu, neposredno prije ukrcaja. Prvi brod iz stare gradske luke isplovljava u 9 sati ujutro, a posljednji se vraća sa Lokruma u 19 ili 20 sati (ovisno o sezoni). Na otoku je zabranjeno zadržavanje posjetitelja preko noći. Brodski prijevoz dostupan je sedam mjeseci u godini, od travnja do listopada.
JEZERO, KUPALIŠTA I PLAŽE
Nezaobilazna znamenitost na istočnoj strani otoka Lokruma je "Mrtvo more" - malo slano jezero povezano s otvorenim morem. Otok obiluje prekrasnim kupalištima i plažama pa posjetitelji lako mogu pronaći skrovito mjesto za kupanje i sunčanje. Putokazi su postavljeni diljem otoka pa nema bojazni da ćete se izgubiti. Na svakom kupalištu i plaži postavljeni su tuševi sa svježom vodom za one koji bi se željeli osvježiti prije odlaska s Lokruma.
ZA ODVAŽNE
Još jedna prirodna atrakcija otočića Lokrum je Purpurna jama, koja je svoje ime dobila prema purpurnoj boji morske trave koja pokriva stijene. Ovo mjesto malo je poznato turistima pa čak i stanovnicima Dubrovnika jer je skrivena na vanjskom dijelu otoka. Do nje se može doći samo brodom ili stazom koja vodi do nudističke plaže.
LOKRUMSKE IZLOŽBE
Dvije multimedijalne izložbe smještene su na otoku Lokrum. Izložba otvorena 2015. godine posvećena snimanju serijala „Igra prijestolja" koji se od 2011. godine snimao u Dubrovniku kao jednom od glavnih lokacija – Kraljevog grudobrana. Otok Lokrum u drugoj sezoni je „glumio" grad Qarth na obalama Zelenog mora, koji je u seriji posjetio lik Daenerys Targaryen. Neke od scena snimane su u botaničkim vrtovima na Lokrumu i unutar nekadašnjeg benediktinskog samostana, a na izložbi se može vidjeti kratki video o snimanju serije u Dubrovniku i Hrvatskoj, zajedno s kartom lokacija snimanja. U drugom dijelu izložbe nalazi se postav posvećen flori i fauni otoka Lokruma.
Od ljeta 2016. u podrumima nekadašnjeg Benediktinskog samostana smještena je izložba o engleskom kralju Ričardu Lavljeg Srca, njegovom brodolomu i dolasku na Lokrum, Križarskim ratovima te vitezovima templarima. Sadržaj izložbe je multimedijalan, legende Lokruma predočene su zvukom, slikom, video projekcijama i mirisima.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2