>
67. Dubrovačke ljetne igre
67. Dubrovačke ljetne igre

Festival „Dubrovačke ljetne igre“ (10.srpnja do 25.kolovoza) , ove godine slavi svoju 67. obljetnicu, Platforma razmjene ideja i novih umjetničkih kreacija, kroz gotovo sedam desetljeća postojanja promovira  Dubrovnik kao europski  kulturni centar. Festival se održava na ambijentalnim lokacijama barokno-renesansnog grada Dubrovnika, a i ove će godine  brojnoj publici predstaviti bogat i raznovrstan dramski, glazbeni, baletni, folklorni filmski i drugi program.

Glazbeni program ovogodišnje manifestacije Otvara glasoviti tenor Jose Cura, koji će u svojstvu dirigenta i solista nastupiti na svečanoj ceremoniji otvorenja 67. Festivala, a sljedeće večeri 11. srpnja održati i solistički koncert ispred crkve sv.Vlaha.

U premijernom dramskom programu festivalsku publiku očekuju dva naslova. Dubrovačke ljetne igre pridružuju se obilježavanju 400 godina od smrti Williama Shakespearea, postavljanjem Othella u prijevodu Vladimira Gerića i u režiji Ivice Boban. Othella je na Igrama (i na Lovrjencu) 1964. postavio engleski redatelj Stuart Burge, koji je godinu nakon snimio istoimeni film s Laurenceom Olivierom u naslovnoj ulozi.

Kafetarija Carla Goldonija u prijevodu i adaptaciji Frana Čale jedna je od legendarnih predstava zlatnog doba Igara koja se u režiji Tomislava Radića igrala punih deset godina na Gundulićevoj poljani. Na 67. Igrama redatelj Vinko Brešan svoju će Kafetariju, također u prijevodu i adaptaciji Frana Čale, postaviti na Stradun. U  dramskom programu publiku očekuju i reprizne izvedbe Dubrovačke trilogije Iva Vojnovića u režiji Staše Zurovca, kao i više dramskih gostovanja.

Za ljubitelje baleta, Dubrovačke ljetne igre u koprodukciji sa Slovenskim narodnim gledališčem iz Maribora pripremaju baletni diptih Preludij za poslijepodne jednog fauna Claudea Debussyja u koreografiji Edwarda Cluga i Carmen Rodiona Ščedrina u koreografiji Valentine Turcu, koji će se, uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra, izvoditi na otoku Lokrumu.

Glazbeni program otvara veliko ime – tenor José Cura – kojeg su kritičari često nazivali „četvrtim tenorom“ aludirajući na slavna Tri tenora, a koji će na Svečanom otvaranju u režiji Ivana Miladinova, nastupiti kao dirigent i kao pjevač, da bi odmah dan nakon, 11. srpnja ispred crkve sv. Vlaha na gala koncertu izveo najljepše arije. U bogatom glazbenom programu dominiraju klavirski recitali i to s najuglednijim domaćim i stranim pijanistima svih generacija. Tako će nastupiti Ivo Pogorelić, Philippe Entremont, Michele Campanella te mladi Andrew Tyson i Aljoša Jurinić, ali i Matija Dedić koji će u Dvoru održati večer posvećenu svom preminulom ocu Arsenu Dediću te nastupiti uz Mateja Meštrovića i poznatog turskog pijanista, skladatelja i pedagoga Hakana Ali Tokera ispred Dvora na koncertu pod nazivom Četiri godišnja doba za tri klavira.

To će ujedno biti i svjetska premijera, kako ime daje naslutiti, obrade Vivaldijevih godišnjih doba za tri klavira koju potpisuje Matej Meštrović, a ujedno i rijetka prilika da se na pozornici vide tri klavira. Zbor Hrvatske radiotelevizije nastupit će s dirigentom Tončijem Bilićem u crkvi Male braće, a violinist svjetskog glasa i koncertmajstor Londonskog simfonijskog orkestra Roman Simović s pijanistom Ratimirom Martinovićem. Ansambl Bečke filharmonije muzicirat će u atriju Kneževa dvora, baš kao i violinist Davide Alogna i pijanist Alexander Frey te Dubrovački simfonijski orkestar s uglednim dirigentima Amosom Talmonom i Ertugom Korkmazom te solistima: klarinetisticom Marijom Pavlović,  fagotistom Pieterom Nuyttenom, violinistom Stephenom Waartsom i violončelisticom Jelenom Očić. Kvartet Henschel nastupit će sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije na završnom koncertu 25. kolovoza ispred crkve sv. Vlaha.

U sklopu glazbenog programa ove godine festivalskoj publici će se u ciklusu nastupa predstaviti brojne mlade zvijezde, redom laureati prestižnih međunarodnih natječaja, poput pijanista Andrew Tysona, Andrej Gugnin, Inna Firsova Yury Favorin violinista Stephen Waartsa, Alexey Semenenka , te hrvatskog umjetnika Aljoše Jurinića.

Uz redovan dramski, glazbeni i baletni program, festivalska publika će moći uživati u bogatoj plesnoj i glazbenoj hrvatskoj folklornoj baštini , te odabranim filmskim naslovima, izložbama

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2