>
Uskrsna pinca
Uskrsna pinca

Nezaobilazan dio uskrsnog doručka ili u dubrovačkom kraju, češće svečanog objeda, kolač je zvan pinca, čiji miris  , baš kao u knjigama, budi sjećanja n aprošlost, djetinjstvo i naše vrijedne none koje su ga mijesile s umijećem i ljubavlju. Lako je danas nabaviti industrijski pripremljene pince, no ništa ne može zamijeniti one domaće... Probajte i Vi!


Potrebne namirnice: brašno 1kg, žumance 8 kom, šećer 25 dag, maslac 20 dag, svježi kvasac 3 kom, rum 02 dl, korica domaće naranče 5 dag, vanilin šećer 1 vrećica, mlijko 1, 5 dl, sol 2 dg

Gotovljenje: U posudu sa žumancima doda se šećer, vanilin šećer, korica naranče, sol i sve se dobro miješa u pjenastu smjesu dok se ne rastopi šećer. U posebnoj posudi  rastopi  se kvasac s malo mlačnog mlijeka, žličicom šećera i malo brašna te pusti dizati. Kad se kvas digne ulije se u smjesu sa žumancima. Dobro se miješa uz dodatak brašna, ruma, rozulina (po želji) i ostatka mlijeka. Tijesto se dobro mijesi  dok ne postane žilavo i odvaja  od posude ili daske za miješenje.

Posuda s tijestom poklopi  se  čistom krpom i stavi na  toplo mjesto dizati. Ako je dizanje  usporenije bit će bolje za pincu. Kad se tijesto digne i udvostruči svoj obujam, dobro se premijesi i oblikuju pince. Svaki komad tijesta se posebno izradi u okruglu loptu željene težine i veličine. Pince se poslože na pouljeni pleh (ili papir), pokriju čistom krpom, i stave ponovo dizati.

Dignutim pincama površina se namaže  žumancem (koji se može razblažiti mlijekom), pospe šećerom u kristalu i razreže nožicama u tri dijela.

Pinca se peče na temperaturi od 170 do 190 ºC, 30 do 40 minuta pazeći da površina ne potamni. Pečena pinca treba imati lijepu rumenu boju, te biti aromatičnog, punog i sočnog sadržaja.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2