>
Klima

Klimatska obilježja, flora i fauna

Klima

Klimatska obilježja
Zemljopisni položaj ovog područja je tipično mediteranski, s blagim i vlažnim zimama te vrućim i sparnim ljetima (prosječno 2.600 sunčanih sati). Prosječna godišnja količina oborina je 1.250 mm, temperatura zraka 17°C, a ljetna temperatura mora 21 °C. Puno je sunčanih dana i tijekom zimskih mjeseci. Prosječna ljetna temperatura zraka je 25°C koju ublažava blagi maestral - glasnik lijepog vremena, dok tijekom hladnijih mjeseci uobičajeno pušu bura i jugo.

Flora i fauna
Naša obala je prelijepa, ispresijecana zaljevima, plažama, strmim stijenama i mnoštvom pošumljenih otoka. Floru dubrovačkog kraja karakterizira raznolikost ali i velika zastupljenost čempresa, borova, maslina.Brojni su i vinogradi, te plantaže agruma – limuna, naranača i mandarina...

Na padinama brežuljaka i na otocima obilje je aromatičnog bilja te cvijeća., ali i egzotičnih biljaka poput palmi, agava i kaktusi. U renesansnim vrtovima i perivojima dubrovačkih palača i ljetnikovaca uzgojene su i brojne vrste bilja iz dalekih dijelova svijeta koje su donosli dubrovački kapetani, a dio tog biljnog bogatstva sačuvan je u arboretumima u Trstenom i na otoku Lokrumu.

Prelijepi mediteranski krajolik dom je i brojnih životinjskih vrsta, a nepresušno bogatstvo krije i Jadransko more. Jedna je ptičja vrsta postala simbolom Grada Dubrovnika., a to je čiopa, preciznije crna čiopa (Apus apus, Linne 1758)., vrlo česta ljetna ptica našeg područja. Od strane vodeće europske udruge za zaštitu prirode - njemačkog saveza za zaštitu prirode (NABU) iz Bonna, proglašena pticom 2003. godine.
Crna je čiopa izvrstan letač, tijela izuzetno prilagođenog životu u zraku. U zraku provodi najveći dio svoga života, pronalazi hranu, pari se, prikuplja materijal za gnijezdo, a posebno je zanimljivo da i povremeno spava leteći. Čiopa je ptica selica, dolijeće dosta kasno, obično u prvoj polovici travnja.
Vjerna je svom rodnom kraju i dolazi na isto mjesto gdje se izlegla. Neobično su brojne u starom dijelu Dubrovnika, gdje svojim glasanjem čine tako prepoznatljivu zvučnu kulisu Grada. Gnijezdi se u pukotinama stijena, u rupama zidova ili u krovnoj kontrukciji starijih zgrada .... (www.ciopa.hr).

Prelijepi mediteranski krajolik dom je i brojnih životnijskih vrsta, a nepresušno bogatstvo krije i Jadransko more. Pregled faune dubrovačke regije izložen je u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik, dok svijet plavetnila možete upoznati u Akvariju Dubrovnik.

Akvarij: http://www.imp-du.com/index.php?action=akvarij_dubrovnik&lan=hr

Prirodoslovni muzej: http://www.pmd.hr/

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2