>
  • Vijesti
FESTIVAL SVJETLOSTI LUMIART 2023.
Datum od:
24.10.2023
RADIONICAMA ZA NAJMLAĐE ZAPOČELE AKTIVNOSTI FESTIVALA SVJETLOSTI LUMIART 2023.
FESTIVAL SVJETLOSTI LUMIART 2023.

Dijeli nas još samo 10 dana od početka 3. izdanja Festivala svjetlosti Lumiart Dubrovnik. Od 3. do 5. studenog dubrovačke znamenitosti i ulice postaju kulisa svjetlosnih instalacija i interaktivnih projekcija. Posjetitelji će ove godine imati priliku istraživati i doživjeti na sasvim drugačiji način različite lokacije u gradu gdje će se prikazivati razni umjetnički radovi.

U susret samom festivalu održane su radionice u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik, na kojima su sudjelovali učenici OŠ Marina Getaldića - 3.a razred s učiteljicom Ivanom Bijelić, 3.b razred s učiteljicom Marinom Tomaš i 7.b razred s profesoricom Likovne kulture, Antoniom Muhoberac Kesovija. Crteže koje su bojali mališani izradila je viša kustosica pedagoginja Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, Dubravka Tullio. Učenici starijeg uzrasta su iscrtavali pročelje Sponze geometrijskim oblicima, a svi radovi će biti projicirani upravo na palači Sponza u sklopu programa festivala. Cilj ovih radionica je upoznati mlade s novim tehnologijama i modernim vidovima umjetnosti, te ih učiniti aktivnim sudionicima Lumiart festivala. U narednim danima također su planirane i edukacijske radionice o temi umjetne inteligencije i njenoj primjeni u modernoj umjetnosti u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Dubrovnik.

Okosnicu programa ovogodišnjeg izdanja Lumiarta čine zanimljive svjetlosne instalacije nagrađivanih umjetnika, interaktivne igrice, brojne projekcije i 3D mapping. Iz bogatog programa izdvajamo instalaciju „Srce Europe“ priznate bosanskohercegovačke umjetnice Edine Seleković koja je svoju karijeru gradila u SAD-u. Ova svjetlosna instalacija oponaša otkucaje srca zvukom i crvenim svjetlom koje se pali i gasi, a moći će se vidjeti na Peskariji. Prostor Straduna bit će obojan AmbiArt projekcijama mađarske skupine Night Projection, dok će park u Pilama i fasada kraj Cele uveseljavati najmlađe interaktivnim igricama. Ljubitelji glazbe moći će „zasvirati“ na laserskoj harfi koja će biti smještena u atriju Kneževa dvora. Pročelje palače Sponza ponovno će biti rezervirano za 3D mappinge i audio vizualne spektakle Pixel designa i Loop production, dok će u atriju biti smještena LED instalacija „Tesseract“ Visuala grop iz Pule, kao i izložba Antuna Radačića, AI umjetnika iz Zagreba, pod nazivom „Dubrovnik AI imaginarium - Dubrovnik kroz oči strojeva“.

Cijeli program festivala može se pronaći na www.lumiart-dubrovnik.com


Festival svjetlosti „Lumiart“ 2023 poziva vas da istražite igru svjetla i sjene kroz dojmljive svjetlosne instalacije koje se protežu duž dubrovačkih ulica, poljana i palača. Ovaj festival nije samo proslava svjetlosti, nego i oživotvorenje suptilne igre svjetlosti i arhitekture, prošlosti i suvremenosti, tradicije i inovacije uz neizostavnu glazbu.

Vidimo se od 3. do 5. studenoga 2023. u Dubrovniku!

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2