>
  • Vijesti
Pelješki most
Datum od:
20.07.2022

Zahvaljujući mostu Pelješac, Republika Hrvatska ponovno je spojena u cjelinu.


Pelješki most
Pelješki most koji se ponosno prostire iznad blistavog Jadranskog mora najvažniji je i najveći graditeljski projekt ostvaren u Republici Hrvatskoj u posljednjih nekoliko desetljeća. On je više od građevine, riječ je o mostu koji povezuje jug Hrvatske s ostalim dijelom države. Radovi koji su započeli sredinom srpnja 2018. godine rezultirali su mostom dugačkim 2404 metra, širokim 21 i visokim 55 metara koji spaja kopno kod mjesta Komarna s Brijestom na poluotoku Pelješcu. Dana 26. srpnja ove godine most će biti i službeno otvoren.
Nova poveznica između Dubrovnika i ostatka Hrvatske znači da će promet od sada teći neometano i bez potrebe prelaska državne granice. Sve to olakšat će turistima i lokalnom stanovništvu promet prema jugu države jer će uštede na vremenu biti znatne. Bez imalo sumnje most će vrlo brzo postati prava atrakcija. Vidikovci su već postavljeni, a pogled na prekrasnu prirodu Mediterana i tirkizni Jadran s elegantnim mostom preko kanala zaista izgleda impresivno.
Zašto je bilo nužno sagraditi most? Riječ je o povijesnom pitanju. Dubrovačka Republika Otomanskom je carstvu poklonila komadić zemlje kako bi napravila tampon zonu između Dubrovačke i Mletačke Republike. Stoljećima kasnije taj djelić kopna postao je dijelom Bosne i Hercegovine što znači da je hrvatski jug ostao fizički odsječen od ostatka zemlje. Stoga su putnici prema jugu Hrvatske bili pri siljeni prelaziti dvije državne granice.
Zahvaljujući mostu Pelješac, Republika Hrvatska ponovno je spojena u cjelinu.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2