>
Pjesnik Ivan Gundulić - Mačica

Gundulićeva poljana, ujutro trbuh grada, tržnica koja odiše vrevom i glasovima domaćica...

Pjesnik Ivan Gundulić - Mačica

koje kupuju kod Konavoka, Primoraka, Župki, plodove bogatih polja dubrovačke okolice, a navečer jedinstvena ljetna pozornica Dubrovačkih ljetnih igara. Taj dnevno-noćni kontrast najviše fascinira posjetitelje, a posebice glumce koji ljeti stižu u Dubrovnik. Život na ovoj poljani se odvija ispod Gundulićevih skuta, podno spomenika koji se diže na sredini trga. Brončani spomen na istaknutog dubrovačkog pjesnika Ivana Gundulića stoji na tom mjestu od 1892. godine, a rad je Ivana Rendića.
Na postolju spomenika četiri plitka reljefa opisuju glavne epizode najznačajnijeg Gundulićeva epa “Osman”. Ivan Gundulić je rođen 1589. godine u staroj i uglednoj dubrovačkoj plemićkoj obitelji, nadimak mu je bio Mačica, a svoj tek pedeset godina dug životni vijek ovjekovječuje brojnim dramama, te djelima Osman, Dubravka i Suze sina razmetnoga.
Na poljanu slavnog pjesnika dubrovačkog, redovito, svakoga dana točno u podne slijeće na stotine golubova čekajući svoj obrok. Iz gradske se blagajne, naime, svake godine uredno izdvaja novac za deset kilograma kukuruza koliko se dnevno baca golubovima “pred kljun”.
 

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2