>
Primorska svadba

U gornjim selima Dubrovačkog primorja vjenčanja su započinjala u četvrtak prije nedjeljne ceremonije sklapanja braka, a završavala u ponedjeljak sa konačnim preseljenjem nevjeste u novi dom....

Primorska svadba

Početak priprema označavali su u sumrak pucnjevi iz kubura koji su najavljivali podizanje nacionalne zastave na mladoženjinu kuću. Uz pucnjavu muškaraca kroz svih pet dana vjenčanog slavlja, ženski pjevači ( pjevalice ) opisivale su nadolazeće događaje, kao što je dolazak i predaja vjenčanih darova, spremanje posebnog svatovskog kruha ukrašenog maslinovim grančicama i raznobojnim trakama, pripremanje hrane za proslavljanje kroz nadolazeće dane, itd. Samo vjenčanje pršti simbolima, kao što je nevjestin ukras za glavu napravljen od cvijeća, traka i perja koje se kasnije vezuje u zdravicama pri predstavljanju mlade mladoženjinim svatovima čije kape imaju isti pernati ukras, zatim nevjestine dobre želje svima izražene bacanjem slatkog nazočnima ispred crkve, pa oružje kao obavezan dio muške svatovske odjeće (simbol stalno prisutnih opasnosti od neprijatelja iz neposrednog zaleđa), same boje pasova i rubaca, te posebno, sadržaj zdravica punih životne mudrosti, dobrih želja i savjeta mladima za njihov novi život.
Poštujući mnoge vitalne elemente iz tradicionalnog vjenčanja, uprizorenje 'Primorskih svatova' izvan izvorne lokacije podijeljeno je u šest dijelova:
1. Odvojeni dolazak muških i ženskih svatova i susret pred crkvom.
2. Ritualno preuzimanje nevjeste od njene obitelji sa karakterističnim 'pregovaračkim' dijelom, ceremonijom sa dvije 'false' (neprave) nevjeste, vrtnjom nevjeste kako bi se utvrdilo da je zdrava i spremna za vjenčanje.
3. Nakon izlaska svatova iz crkve, donošenje poklona, fingirano cjenkanje za otkup nevjestine vjenčane škrinje, blagoslov škrinje vinom, zdravice i nevjestino bacanje slatkog.
4. Pozdrav svatovskoj trpezi uz zdravice i najbolje želje.
5. Povratak pred crkvu za veliki svadbeni LINĐO. Kolo započinje stari svat sa nevjestom, zatim se priključuju ostali svatovi i na kraju svi nazočni gosti i gledatelji.
6. Za odlazak svatova, zdravice vinom nude kuće iz susjedstva, svatovi uzvraćaju simboličnom jabukom dok pjevaju za dobro zdravlje i životnu sreću.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2