>
Uskrs u Primorju

S ciljem održavanja tradicije i poticanja razvitka posebnog dijela turističke ponude – ruralnog turizma,...

Uskrs u Primorju

koncem ožujka u dubrovačkim gornjim selima održana je manifestacija "Uskrs u Primorju" kroz koju su prezentirani tipični specijaliteti, običaji i seoska domaćinstva sela Gromača i Ljubač. Istom prigodom prezentirali su se vrlo stari, tradicionalni običaji Primorske svadbe, koja živi kroz stoljeća..

Uoči Uskrsa, na Bijelu subotu, mlade djevojke i ženska djeca umivala su se u vodi u kojoj su se namakale latice cvijeća vjerujući da će im lica biti bijela, glatka i rumena, oči bistre i glava mudra. Takav krasan običaj zadržao se i u Dubrovačkom Primorju, koje je ipak najpoznatije po "penganju" – posebnom načinju ukrašavanja uskrsnih jaja starinskim načinom , s vrućim voskom.

Po prvi put ove godine po prvi put se organizirala manifestacija "Uskrs u Primorju" koja će obuhvatiti "gornja sela" dubrovačkog zaleđa Gromaču i Ljubač, odnosno seoska domaćinstva tog područja.

U subotu 27.ožujka na Gromači i u Ljubaču uprizorena je Primorska svadba , običaj vjenčavanja mladih koji dolazi iz davne prošlosti, a sadrži čak i vojne elemente. Posebno su karakteristični svečani kostimi –nošnje i nakit kojima je bila urešena i u kojima se ogledalo bogatstvo kuće iz koje dolazi mlada. Uz prezentaciju običaja Primorske svadbe posjetitelji će moći kušati niz tipičnih primorskih specijaliteta – kuke i šparoge, mladi sir, pršut, mlado povrće, slastice; sudjelovati u "penganju" jaja.

Manifestacija se odvila pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma RH , u organizaciji Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika, te suorganizaciji tvrtke "Ruralis".

Ukoliko želite više saznati o Primorskoj svadbi predlažemo da pročitate tekst Jakše Primorca posvećen ovom prekrasnom starinskom običaju.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2