>
Tombula uz Festu grada
Tradicionalna tombula , omiljena je zabava svih generacija, u predvečerje dana Feste sv.Vlaha okuplja male i velike, zaokružuju se brojevi, lete naranče.
Tombula uz Festu grada

Sve je veselo i zabavno i s humanitarnom namjenom. Prihod naše tombule ove je goodine namijenjen Udruzi za Down sindrom Dubrovačko-neretvanske županije. Pridružite nam se , kartele nabavite u TIC Pile od 1. do 3 .veljače  ili na Stradunu neposredno prije početka tombule!

Prema tradiciji koja po dubrovačkom povjesničaru Josipu Bersi datira još iz 1842.godine, Poslijepodne na Festu sv. Vlaha ispred palače Sponza ponovno će se igrati tombula. Omiljena igra Dubrovčana, koja na parčev dan okupi barjaktare, gospođe i gospare, svečano odjevene stanovnike okolice, festanjule, djecu i sve namjernike održava se niz desetljeća uzastopce.

Ženske noge - 77, štap od metle-11, nono-90, juda-13, mulac-1, karakteristične su dubrovačke interpretacije brojeva koji se izvlače i uzvikuju, izazivaju uzdahe i komentare, a terna, činkvina i tombula, dobici su koji motiviraju, ljute i raduju!

Tombula na Stradunu tradicionalna je manifestacija,jer je ova igra duboko ukorijenjena u dubrovačku tradiciju i obiteljski život, pa je i u današnje vrijeme u domovima mnogih ostala omiljenom zabavom svih generacija. Tombula na Stradunu u duhovitih je Dubrovčana , sklonih ruganju podrazumijevala i "zakidivanje", gađanje ljutim narančama i jajima, stoga su se brojevi izvlačili na taraci palače Sponza. Svako izvlačenje broja publika komentira, dok jedni negoduju, drugi se raduju ,ali svi su dobro raspoloženi i zabavljaju se. Pridružite nam se na zabanoj tombuli na Stradunu, 3.veljače 2017.!

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2