>
Kandelora – zima fora..
Festa sv.Vaha već se 1044. godine otvara na Gospu Kandeloru, na dan 2.veljače, koji prethodi svečanoj proslavi 3.veljače, kad dubrovački biskup izgovara starodrevnu molitvu Laus, slobodno polijeću bijele golubice , simboli vjekovne dubrovačke slobode, dok se na Orlandov stup uzdiže veličanstveni parčev barjak, a iz srca zaori himna „Čuj sveti Vlaho...!"
Kandelora – zima fora..

Svakog 2. veljače Dubrovnik proslavlja Svijećnicu - Gospu Kandeloru. Tad se u narodu ponavlja stara izreka:"Kandelora, zima fora, za njom ide sveti Blaž i govori da je laž." I uistinu, taj dan, kad se kopneni gradovi kupaju kišom, a Europa je često prekrivena snijegom, Dubrovnik je pun mimoze, sunovrata i - sunčanih, pravih proljetnih dana. Pred svečevom crkvom dubrovački biskup izgovara starodrevnu molitvu Laus, kojom se izriče pohvala svecu i danu, puštaju  se bijele golubice. Uz Festu sv.Vlaha vezan je i poseban blagoslov – grličanje , kad svećenici sa dvije u križ isprepletene svijeće blagoslivaju vjernike štiteći ih od bolesti grla.  Srebrna mostranca ,  rad dubrovačkih zlatara, čuva  kost iz grla sveca za kojega se zna da je bio čudotvorac i da je u Sebasti liječio svojim dodirom.

Svečanost otvaranja započinje plotunom trombunjera, koji  ispaljuju salve. U rano jutro na dan Feste 3.veljače trombunjeri su oni koji označavaju  dan od velike važnosti za Dubrovnik. Unutar zidina ne puca se nikad, za to su „rezervirana“ mjesta na Peskariji ili na Pilama, gdje se i u vrijeme Republike vježbalo gađanje iz pušaka i topova.

Autor fotografije: Igor Brautović

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2