>
Ogledalo hrvatske pomorske tradicije - časopis „Naše more“
Ogledalo hrvatske pomorske tradicije - časopis „Naše more“

Časopis „Naše more“ (ISSN: 0469-6255) ulazi u 97. godinu izlaženja od svojih početaka 1919. godine. To je dugo i vrlo turbulentno razdoblje. U svijetu je malo znanstveno-stručnih časopisa posvećenih pomorstvu koji su se uspjeli održati toliko vremena, pa se „Naše more“ već može svrstati u hrvatsku pomorsku tradiciju.

Tematika o moru logička je posljedica pomorske orijentiranosti ovog podneblja i ovih ljudi, zato su u fokusu tehničke znanosti povezane s pomorstvom (tehnologija transporta, brodostrojarstvo i brodska elektrotehnika), dok se i dalje potiču radovi iz prirodnih znanosti, npr. iz biologije i biotehnike. Sve više želimo uključiti tematike koje određuju živor uz more, npr. nautički turizam, kao i ostale vidove transporta usko vezanih za turizam, tako važnog faktora za razvoj ovog područja.

Za članke iz ostalih znanstvenih područja o moru (npr. društvene i humanističke) te za popularne i promotivne članke pokrenut je prilog (suplement) kao poseban dio. Osim uobičajenog izlaženja tri puta godišnje krenuli smo sa posebnim izdanjem o nekoj srodnoj tematici.


Časopis se već duže vrijeme objavljuje i u tiskanom i elektroničkom obliku (www.hrcak.hr, www.nasemore.com). Naši članci se citiraju u mnogim digitalnim bazama, npr. u bazi Scopus preko 10 godina. Nastojimo održati i kvalitetu tiskanog oblika kako bi se nastavila dugogodišnja tradicija a uz to šaljemo po jedan primjerak na svaki brod s pretežno hrvatskom posadom. Želja nam je da se časopis čita i u dijaspori, pogotovo u krajevima gdje naši iseljenici uspješno žive od mora - ribolova, brodogradnje, uzgoja mediteranskih kultura, tirizma i slično.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2