>
2016. – Godina Svetoga Vlaha
2016. – Godina Svetoga Vlaha
Povodom obilježavanja 1700. obljetnice mučeničke smrti sv. Vlaha, Gradsko vijeće Grada Dubrovnika proglasilo je 2016. Godinom sv. Vlaha u Dubrovniku. 

Još jedna je to potvrda značaja sveca zaštitnika Dubrovnika za grad pod Srđem, pod čijim je okriljem, zaštićen na njegovome dlanu, brodio stoljećima , mirnima i nemirnima, no uvijek bivajući uzdanicom puka Grada i okolice. Štovanje parca utkano je u biće ljudi ovog kraja, pa činjenica da će 2016. biti godina našega sveca zaštitnika obvezuje da mu iskažemo počast kroz programe u čijem će središtu biti upravo on, dobri starac Vlaho. Festa sv.Vlaha dio je UNESCO-ve nematerijalne baštine od 2009. godine, a smještena u samo srce zime, predstavlja i središnji zimski događaj Grada, jedinstven i nepromjenjiv stoljećima.Večera od Kandelore, procesija ulicama Grada, festanjuli i barjaci, mimoza i šporki makaruli- sve to čini dubrovačku festu jedinstvenom kao što sv.Vlaho i jest. 

Program obilježavanja Godine sv.Vlaha obuhvaća raznovrsne priredbe, kulturna događanja, koncerte, izložbe, predavanja i radionice , a namijenjen je svim generacijama Dubrovčana, ali i svim turistima i posjetiteljima koji će kroz takve programe upoznati značaj sv.Vlaha. Za Godinu sv.Vlaha 2016. odabran je i vizualni identitet, autorica Made Milićević i Nore Mojaš pod nazivom „Sveti Vlaho + Dubrovnik", koji prema obrazloženju Ocjenjivačkoga suda „ ... najcjelovitije odgovara propozicijama natječaja i komunikacijskim zahtjevima projektnoga zadatka imajući u vidu svjetovnu i duhovnu dimenziju obljetnice." 

Pjesmom, riječju, glazbom i likovnošću Dubrovčani će tijekom cijele 2016. častiti svoga Parca, kroz sakralne i svjetovne programe. U potpunosti rekonstruirana unutrašnjost Crkve sv.Vlaha još je jedan važan doprinos proslavi velike obljetnice. Želja nam je Festu podijeliti s cijelim Svijetom u njezinoj nepromjenjivosti i utjecaju na živote generacija Dubrovčana, ali i utjecaju na svekoliki život Dubrovnika.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2