>
Za gastronomski užitak

Jednostavno, ekološki, okupano maslinovim uljem...

Za gastronomski užitak

Ako želite vidjeti kako jedan narod doista živi, pođite na tržnicu, uđite ravno u trbuh grada i pomirišite, dotaknite i na nepcu osjetite hranu koja mu se svakodnevno može naći na obiteljskome stolu.

Okusu tikvica iz Župe dubrovačke, kupusa iz Konavala, začinskog bilja iz Dubrovačkoga primorja, balančana i pomadora (patlidžana i rajčica) koji se uzgajaju u plodnoj i nezagađenoj dubrovačkoj okolici ne odolijevaju niti vrsni kuhari koji pohode ovaj Grad i u nekom od njegovih restorana pripremaju međunarodna jela. Plodovima koji rastu na ekološki očuvanoj zemlji, kao što je još uvijek okolica Dubrovnika, stvara se gastronomija kraja.

Dubrovačke delicije su jednostavne, bez puno dodataka, spravljene na jednostavan način, uz obilato korištenje maslinovoga ulja koje ističe sočni okus namirnica iz prirode.

Gastro ponuda dubrovačkih restorana je šarolika i raznovrsna, prilagođena različitosti gostiju od kojih neki žele u konobama kušati izvornu, narodnu hranu, dobar pršut ili sir iz ulja, salatu od hobotnice, zelenu menestru ili šporke makarule, u ulju pržene gerice ili na gradelama pripravljene sarđele, do onih koje žele ugođaj vrhunskoga restorana i prvoklasne usluge, gdje se poslužuje najsvežija morska riba iz jadranskih dubina, školjke iz čistoga mora i ostale slične delicije pripremljene na način koji će zadovoljiti i najzahtjevnijeg gurmana.

U gastro ponudi je i popularni sushi koji je postao imperativ i zapadne kuhinje ili fantastična profinjena francuska kuhinja smještena u atraktivne prostore dubrovačke arhitekture, dobar steak kojega se ne bi posramili ni pravi argentinski restorani.

Mlađim gostima i njihovom ubrzanom avanturističkom duhu prilagođeni su fast-food ugostiteljski objekti ili pizzerie, omanji lokalni restorančići na čijim su jelovnicima i jela jednostavne dalmatinske i ostalih kuhinja.

Vino je bilo visoko cijenjeno u Dubrovačkoj Republici i kao desertno prodavalo se uz recept kao "lijek".

Tradicija proizvodnje grožđa i vina seže u dane Dubrovačke Republike o čemu govori odredba iz 1424. godine kojom se određuju cijene pojedinih kategorija vina, dok se vinu Malvasija iz Konavala dopuštala cijena bez limita. Najpoznatija vina okolice Dubrovnika su crna s poluotoka Pelješca, sorte Plavac Mali, bijela vina – Pošip s otoka Korčule, već spomenuta Malvasija "nektar bogova" kao i vina konavoskoga kraja puna okusa i mirisa juga.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2