>
“Tjedan Indije u Dubrovniku”
Datum od:
20.02.2023
Datum do:
26.02.2023
Međunarodni kulturni program "Tjedan Indije u Dubrovniku"
“Tjedan Indije u Dubrovniku”
goran_karan_002 screenshot_1 screenshot_2 screenshot_3 screenshot_4 screenshot_5 stipe_bozic_002 screenshot_6

Embassy of India, Zagreb
***
Tjedan Indije u Dubrovniku
Bogatim programom u Lazaretima, Lađa 5 i 6 - FA Linđo i kinu Sloboda, započinje međunarodni kulturni program „Tjedan Indije u Dubrovniku", koji će od 20. do 26. veljače predstaviti kulturu, običaje, razgovore, kostime i gastronomiju inspirirane Indijom (Culture, Cinema, Conversations, Costumes, Cuisine).
Ovaj jedinstveni tjedan Indije u Dubrovniku organiziran je uz potporu Indijskog vijeća za kulturnu razmjenu (ICCR), Društva hrvatsko-indijskog prijateljstva Dubrovnik, Folklornog ansambla Linđo, Grada Dubrovnika, Dubrovačke baštine, Kinematografa Dubrovnik te Veleposlanstva Indije u Zagrebu.

Pozivamo Vas da sudjelujete u brojnim aktivnostima!

„Razgovori o Indiji'' i Goran Karan
Otvorenje događaja je u ponedjeljak, 20. veljače, s početkom u 19.00 sati u Lazaretima, Lađa 5 uz program pod nazivom „Razgovori o Indiji". U programu će sudjelovati Swami Vivek Puri, voditelj sustava Joge u svakodnevnom životu, koji će održati predavanje pod naslovom „Sanatan Dharma nacrt svemira". Zatim slijedi i razgovor uz Gorana Karana s naslovom „Indija ima posebno mjesto u mome srcu".
Gastronomija
Od ponedjeljka do petka, odnosno od 20. do 24. veljače, između 11.30 i 16.00 sati, ljubitelji gastronomije imat će priliku kušati indijska jela pripremljena u veganskom restoranu Nishta, Prijeko bb.
Joga i meditacija te kultura zdravlja
Indijski tjedan nastavlja se u utorak, 21. veljače, u 18 sati u Lazaretima, lađa 5 s predavanjem „Što je zapravo joga i koja joj je svrha - Uvodno predavanje o putu i povijesti joge", koje će održati Marija Grgurević iz holističkog fitness studija Elixir Vitae Studio. Potom će uslijediti predavanje „Svrha i praktične koristi od meditacije za svakodnevni život'' Zdravka Basellija iz TM centra Dubrovnik s početkom u 19.30 sati.
U četvrtak, 23. veljače, građani su pozvani na radionicu „Vježbanje joge - tko, kako i zašto?'' koja će se održati u 17.30 sati u prostorijama studija OKEY yoga, Donje Obuljeno 38, Mokošica, dok će u petak u 17.00 sati studio Buddha's cat, Uz Posat 9, održat će radionicu Sat Yin joge.

Bhoomika - plesni spektakl iz Indije
Spektakularni suvremeni plesni ansambl Bhoomika iz Indije predstavit će opus vlastitih suvremenih, ali i tradicionalnih indijskih plesova čija povijest seže unazad 50 godina. Nastup će se održati u srijedu, 22. veljače, s početkom u 19.00 sati u Lazaretima, Lađa 5 i 6 – Folklornog ansambla Linđo, pod pokroviteljstvom ICCR-a. Bhoomika Creative Dance Center nacionalna je izvedbena umjetnička organizacija koja je bila na čelu unošenja novog duha u indijski ples od svog osnutka 1972. godine. Pokrenut od strane grupe progresivnih umjetnika, centar se razvio u plesnu kompaniju poznatu po inovativnim i eksperimentalnim koreografijama koje su privukle pozornost kritičara na mnogim poznatim festivalima u Indiji i inozemstvu.
Tonći Šitin o Rabindranath Tagoreu; Stipe Božić o Himalaji
U četvrtak, 23. veljače, s početkom u 19.00 sati, povjesničar i glazbeni kritičar iz Splita dr. sc. Tonči Šitin, održat će predavanje o Rabindranathu Tagoreu pod naslovom „Cijelog života tražio sam te u pjesmama svojim". Potom će poznati alpinist Stipe Božić održati predavanje pod naslovom „Himalaja – sveti vrtovi Indije", o svojim susretima sa svetim vrhovima Himalaje, a koji su staništa vrhunskih hinduističkih božanstava. Drevne mitološke priče umnogome govore o razvoju i širenju indijske kulture koja se u povijesti širila i na Zapad.
Ciklus indijskih filmova i zatvaranje tjedna Indije u Dubrovniku
Od 24. do 26. veljače, u suradnji s Veleposlanstvom Republike Indije u Republici Hrvatskoj, u kinima Visia i Sloboda održat će se „Ciklus indijskog filma'', u sklopu kojeg će se prikazat pet nagrađivanih indijskih filmova snimljenih u proteklom desetljeću.

Ciklus započinje u petak u 16.00 sati s projekcijom filma „Priča'' (Kahaani) Sujoya Ghosha, od strane kritike hvaljeni i višestruko nagrađivani triler koji prati trudnicu u neizvjesnoj potrazi za nestalim suprugom. Također ističemo film „Piku'', nagrađivanu komičnu dramu redatelja Shoojita Sircara o neobičnom odnosu kćeri i ekscentričnog oca. U sklopu Ciklusa prikazat će se i filmovi „Bang Bang!'' (2014) „Mary Kom'' (2014) i „Queen'' (2014).

Zbog limitiranog broja mjesta, mole se svi zainteresirani građani da najave svoj dolazak na bilo koji od navedenih događaja s naznakom datuma na email [email protected].
Ulaz za sve gore navedene događaje je besplatan, osim za gastronomski program u organizaciji restorana Nishta (+385(0)20322088).

Raspored događaja
Ponedjeljak – petak, 20. – 24. veljače
11.30 – 16.00 Ponuda indijskih jela u veganskom restoranu Nishta, Prijeko bb
Ponedjeljak, 20. veljače
19.00 – 21.00 Swami Vivek Puri, voditelj sustava Joga u svakodnevnom životu, održat će predavanje na temu „Sanatan Dharma nacrt svemira". Zatim će okupljene zabaviti Goran Karan uz tematiku „Indija ima posebno mjesto u mome srcu" – Lazareti, lađa 5
Utorak, 21. veljače
18.00 – 19.30 Predavanje Marije Grgurević, Elixir Vitae Studio, pod naslovom „Što je zapravo joga i koja joj je svrha – Uvodno predavanje o putu i povijesti joge" – Lazareti, lađa 5
19.30 – 20.45 Predavanje Zdravka Basselija pod naslovom „Svrha i praktične koristi od meditacije za svakodnevni život" – TM centar Dubrovnik, Lazareti, lađa 5
Srijeda, 22. veljače
18.00 – 19.00 Nastup plesne skupine Bhoomika – Lazareti, lađa 6 (FA Linđo)
Četvrtak, 23. veljače
19.00 – 19.30 dr. sc. Tonči Šitin održat će predavanje o Rabindranath Tagoreu „Cijelog života tražio sam te u pjesmama svojim" – Lazareti, lađa 5
19.30 – 20.30 Stipe Božić održat će predavanje pod naslovom „Himalaja – sveti vrtovi Indije" o svojim susretima sa svetim vrhovima Himalaje, a koji su staništa vrhunskih hinduističkih božanstava – Lazareti, lađa 5

Joga radionice
17.30 – 18.30 Radionica "Vježbanje joge - tko, kako i zašto?" pod vodstvom OKEY yoga studija, Donje Obuljeno 38, Mokošica (obavezne prijave zaključno s 22. veljače na [email protected] ili na +38598804836)
Petak, 24. veljače
17.00 – 18.00 Sat Yin Yoge, Buddha's cat Studio, Uz Posat 9, voditelj Ivana Butigan (prijave obavezne na [email protected], maksimalni kapacitet 10 osoba)

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2