>
Kult sv. Nikole - Nikolina Hazdovac Bajić i Vinicije Lupis
Datum od:
06.12.2021
Mijene kroz povijest i uloga u izgradnji suvremenog identiteta Dubrovnika
Saloča od zrcala 18.00sati
Kult sv. Nikole  -  Nikolina Hazdovac Bajić i Vinicije Lupis
U sklopu obilježavanja Dana Dubrovačkih branitelja i 30. obljetnice djelovanja Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Područni Centar Dubrovnik Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama u sklopu programa Dubrovačkog zimskog festivala organizira predavanje na temu "Kult svetog Nikole" – mijene kroz povijest i uloga u izgradnji suvremenog identiteta Dubrovnika.

Predavači dr. sc. Nikolina Hazdovac Bajić, znanstvena suradnica i dr. sc. Vinicije B. Lupis, znanstveni savjetnik i voditelj Područnog centra Dubrovnik Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, održat će predavanje u ponedjeljak, 6. prosinca 2021., godine u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad s početkom u 18 sati.

Predavači se koriste interdisciplinarnim pristupom, kombinirajući na taj način povijesnu i sociološku perspektivu. Povijesni dio rada temelji se na prikupljanju i analizi povijesne i arhivističke građe iz dostupnih povijesnih izvora i materijalne baštine. Dok se ključni dio sociološkog dijela rada nalazi u korištenju kvalitativne metodologije, odnosno provedbi polustrukturiranih intervjua s dvije grupe građana: pomorcima i braniteljima Dubrovnika i s pripadnicima manjine s Janjeva.

Svrha projekta je bila steći znanstveni uvid u međusoban odnos koncepata religijskog simbola, identiteta i zajednice na primjeru razvoja, promjene i značaja kulta sv. Nikole u Dubrovniku kroz povijesni kontinuitet do suvremenih zbivanja. Cilj projekta je bio identificirati promjene i razvoj kulta sv. Nikole iz tradicionalnog-religioznog u suvremeno-nacionalni simbol Grada.

U skladu s epidemiološkim mjerama za suzbijanje širenja zaraze bolesti COVID-19, ulazak je slobodan uz predočenje valjane covid potvrde ili drugog dokaza o preboljenju, cijepljenju ili testiranju.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2