>
Festa sv. Vlaha
Datum od:
22.01.2020
Datum do:
09.02.2020
Festa sv. Vlaha
sv_vlaho_1 sv_vlaho_3 sv_vlaho_4 sv_vlaho_5 sv_vlaho_8 sv_vlaho_9 sv_vlaho_10 sv_vlaho_11 sv_vlaho_12 sv_vlaho_13 sv_vlaho_14 sv_vlaho_15 sv_vlaho_16 sv_vlaho_17 sv_vlaho_18 sv_vlaho_18 sv_vlaho_19 sv_vlaho_21 sv_vlaho_22 sv_vlaho_23 sv_vlaho_24 sv_vlaho_25 sv_vlaho_26 sv_vlaho_27 sv_vlaho_28
Na dan Feste sv.Vlaha 3.veljače još od 972.godine širom otvaramo vrata našeg grada, a let bijelih golubica koji označava početak feste podsjeća nas na vrednote slobode – najvećeg blaga Dubrovačke Republike. Rijetko je naći grad čiji je identitet neodvojivo spojen sa svecem zaštitnikom, kao što je to Dubrovnik. Svetac i Grad su jedno.Slavlje dubrovačkog zaštitnika posebno je, tipično, dubrovačko. Započinje na Gospu Kandeloru, 2. veljače,puštanjem bijelih golubica , simbola slobode i mira, ispred svečeve crkve i uzdizanjem Vlahovoga barjaka na središnje mjesto u staroj gradskoj jezgri - Orlandov stup. Tom se prigodom često ponavlja stara izreka: " Kandelora zima fora, za njom ide Blaž i govori da je laž. "
I uistinu, taj dan, kad se gradovi na sjeveru kupaju kišom a Europom mete snijeg, Dubrovnik je pun mimoza, sunovrata i sunčanih, pravih proljetnih dana., U zoru 3.veljače uz plotune trombunjera, povijesne dubrovačke postrojbe - festanjuli, ugledni obrtnik i pomorac,čekaju barjake s istoka i zapada koji će sudjelovati u svečanoj procesiji u čast parcu.
Dubrovčani su sv.Vlaha štovali kao svog glavnog zaštitnika, Parca, od druge polovice 10. stoljeća. Još od vremena prvih mletačkih posezanja za ovim teritorijem, kad je sv. Vlaho nadahnuo svećenika Stojka da upozori gradske oce na himbene namjere Venecije, pa sve do naših danas sv. Vlaho brani Dubrovnik od svakovrsnih neprijatelja. On je bio i ostao prvi građanin Dubrovnika, njegova obrana, čast i ponos. Sveti je Vlaho prožeo i ujedinio sav život dubrovački kroz duga stoljeća. Od oltara do trpeze, svojom sveprisutnošću u svim sferama života, među svim društvenim slojevima, stvarajući kulturni prostor. I doista, dok drugi gradovi imaju svojega sveca zaštitnika, u Dubrovniku Svetac ima svoj Grad. O tome rječito govori i upis Feste svetoga Vlaha na UNESCO-vu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine.

FESTA SVETOG VLAHA 2020 - Program_2020.docx

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2