>
  • Vijesti
Program Feste sv. Vlaha i Dana Grada 2024.
Datum od:
18.01.2024
od 22. siječnja do 04. veljače 2024. godine
Program Feste sv. Vlaha i Dana Grada 2024.
1705572290 1705574771 crkveni_program_2024festasvvlaha3 proglas2024festasvvlaha3
Program ovogodišnje Feste sv. Vlaha i Dana Grada Dubrovnika započinje u ponedjeljak 22. siječnja 2024. kolektivnom izložbom „Mitra" u izlogu pozamanterije „Vlaho Slijepi" u organizaciji Udruge Dart. Istog dana u večernjim satima u Kneževom dvoru održat će se predavanje povjesničarke umjetnosti Maje Nodari „Festa sv. Vlaha – petnaest godina u UNESCO-ovoj obitelji" u organizaciji Dubrovačkih muzeja i Društva prijatelja dubrovačke starine.

Zaključno s nedjeljom, 4. veljače održat će se niz umjetničko-edukativnih radionica, izložbi, predavanja, predstava, programa za djecu i mlade, koncerata te prigodnih i tradicionalnih događanja, a sva su uključena u ovaj program.

Festa sv. Vlaha obilježava 15. obljetnicu UNESCO-ve nematerijalne baštine.

Dubrovnik će ove godine po 1052. put svečano proslaviti svog zaštitnika Sv. Vlaha, čija je Festa od 2009. uvrštena u registar nematerijalne baštine UNESCO-a. Slavlje, koje tradicionalno počinje na Gospu Kandeloru 2. veljače, obuhvaća raznolike manifestacije, od crkvenih ceremonija do svjetovnih događanja. Restorani nude tipične zimske specijalitete, izložbe i koncerti posvećeni su sv. Vlahu, a šetnja zidinama otkriva više od stotinu kamenih obličja parca.
Slavlje započinje na Gospu Kandeloru, 2. veljače, puštanjem bijelih golubica, simbola slobode i mira, ispred svečeve crkve i uzdizanjem Vlahovoga barjaka na Orlandov stup. Svakog 2. veljače kad Dubrovnik proslavlja Gospu Kandeloru u narodu se ponavlja stara izreka: "Kandelora, zima fora, za njom ide sveti Blaž i govori da je laž." I uistinu, taj dan, kad se kopneni gradovi kupaju kišom, a Europa je često pokrivena snijegom, Dubrovnik je pun mimoze, rascvjetanih badema i sunčanih, pravih proljetnih dana.
Na sam dan feste, 3. veljače, u procesiji barjaka i mnoštva vjernika koje hrli u Grad iz čitave dubrovačke okolice i crkvenih velikodostojnika, Stradunom i gradskim ulicama nose se moći sv. Vlaha, a pod baldahinom i najveća od svih relikvija dubrovačke katedrale – Isusova pelenica.
Ispred crkve svetoga Vlaha barjaci se na poseban način izvijaju i klanjaju iskazujući poštovanje svecu što niz stoljeća bdije nad Dubrovnikom. Prigoda je to pokazivanja ovog posebnog umijeća, ali i prekrasnih bogatih narodnih nošnji koje plijene originalnošću i ljepotom. Svećenici "grličaju" vjernike koji čitavoga dana pohode crkvu, blagoslovom ispred isprepletenih svijeća jer prema vjerovanju sv.Vlaho čuva od bolesti grla.
Festa sv.Vlaha ujedno je i Dan grada Dubrovnika pa uz duhovni segment slavlja ti dani obiluju i nizom manifestacija. Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, koja se odvija u baroknom dubrovačkom Kazalištu Marina Držića, dodjeljuju se nagrade grada. U te dane Dubrovnik pohodi diplomatski kor, brojni uglednici hrvatskog poslovnog i političkog svijeta, ali i Europe.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2