>
˝Joie de Vivre˝ šarmantnog Graza, grada prijatelja
˝Joie de Vivre˝  šarmantnog Graza, grada prijatelja

Drugi austrijski grad po veličini i broju stanovnika, štajerska prijestolnica Graz, koji je ujedno i dubrovački grad-prijatelj, predstavit će se svojom gastronomskom i trističkom ponudom na ovogodišnjem Good Food Festivalu u Dubrovniku. Graz je , kako to sami stanovnici vole reći, grad gurmana, a dio tipičnih specijaliteta pripremit će chefovi Michael Hebenstreit iz Restorana Eckstein (www.eckstein.co.at) i Milivoj Novak iz restorana Starcke Haus (www.restaurant-starcke.at). Ukusnu hranu popratit će i dobra štajerska vina, uz prezentaciju turističkih atrakcija grada Graza i regije Štajerska, u petak 21. listopada u Hotelu Lapad.

Calf Quarter, Mehlplatz trg, Paradeisgasse ... nije slučajno da gdje god krenete u Grazu naiđete na kulinarske užitke. Sklonost stanovnika ovog austrijskog grada prema uživanju

je čak i povijesno dokumentirana  u najstarijoj gradskoj knjizi recepata , koja je usput rečeno i prva tiskana kuharica u Austriji, datira iz 1858.godine , autorice Katharine Prato i obuhvaća razne ukusne recepte . Što je to točno što čini Graz austrijskom  prijestolnicom užitka? Da li je to šarmantni južnoeuropski način života koji potiče osjetila? Ili je to blaga klima u regiji, gdje  voće, povrće i vinogradi napreduju  posebno dobro? Ili je to činjenica da jako puno malih poljoprivrednih gospodarstava  prodaje samo najsvježije lokalne proizvode visoke kvalitete, koji se kasnije sljubljuju u restoranima kreirajući potpuno nove okuse.

U Grazu su kulturni i kulinarski doživljaji neraskidivo povezani - i svi su pozvani sjesti za bogato poslužen stol. Stari grad  Graz, UNESCO-va Svjetska kulturna baština  razlikuje se  od drugih povijesno značajnih gradova sa svojim spektakularnim primjercima moderne arhitekture. I odiše radošću života.  Kulturna prijestolnica Europe 2003. godine i dalje usmjerava  aktivnosti na privlaćenje  posjetitelja putem  kulturnih znamenitosti, događanja i festivala.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2