>
TATA HNK ZADAR
Datum od:
25.05.2024
Kazalište Marina Držića  20.00sati
TATA HNK ZADAR
TATA
HNK ZADAR

Nije tajna da dramski tekstovi Mate Matišića već više od tri desetljeća ukazuju na neuralgičke točke društva, bilo da se radi o sudbini gastarbajtera, traumama privatizacije i tranzicijskog perioda, licemjerju crkvene institucije, ratnoj prošlosti i poratnoj stvarnosti, malograđanštini ili poziciji žena u dominantno muškom društvu. Uzevši to u obzir nije neobično da pričamo o možda najizvođenijem živom autoru na regionalnoj sceni, autoru koji uspješno secira vrijeme i društvo u kojem živi.

Predstava TATA nastala je integracijom različitih dijelova iz autorovog opusa u osnovnu podlogu, odnosno u tekst jednočinke Hrvatska Lolita. Sprovodni motiv umetnutih dijelova je figura oca, ćaće, tate, a korištena djela su redom – Bljesak Zlatnog Zuba, Legenda o Svetom Muhli te Ničiji sin.

Kad se u takav aranžman doda i poneki nadopisani dio dobiva se finalni rezultat: crnohumorna tragedija jednog oca u vremenu i društvu u kojem živimo.

Kroz takav pristup predstava TATA pokušava vrijeme u kojem živimo, vrijeme koje je ukinulo dominantnu tradicijsku os (u prenesenom smislu figuru oca) sagledati iz perspektive razloga – zašto je to ukidanje bilo potrebno i koji su razlozi za to? Što je prethodilo tom vremenu, kakvi očevi su prethodili tom ocu da ga učine baš takvim kakav on je u trenutku svog kraja? Kako on utječe na svoju djecu? Koje su posljedice tog ukidanja?

Predstava TATA pokušat će rasvijetliti postupke figure koja bi, po svojoj definiciji, trebala pružati sigurnost i osvjetljavati put naraštajima koji dolaze i koja je u velikoj mjeri zaslužna za svijet kakav ti naraštaji nasljeđuju, svijet kojem je početna točka ukidanje te figure. / Filip Jurjević


Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2