>
STIJEPO BRBORA bukkake eco
Datum od:
25.06.2024
Galerija Flora 20.00sati
STIJEPO BRBORA bukkake eco

Od vremena Adama i Eve, zbog čije je zaigranosti čitavo čovječanstvo dobilo po prstima za vijeke vjekova, golo je ljudsko tijelo vjerojatno najtabuiziraniji motiv u umjetnosti. Ali, jednom oslobođeno iz standardiziranih moralno-etičkih margina i smješteno među ljude, progovara jezikom koji se odgojem, tradicijom, pravilima ponašanja ili normama odijevanja uporno želi zatomiti.

Erotika viđena okom Stijepa Brbore ciljano ne govori o ženskoj (ili ljudskoj) ljepoti i čistoći. Njezina je uloga subverzivna; ona se buni protiv nametnutih principa i zakonskih okvira, tematizirajući čovjeka kao životinju koja se ne može ukrotiti.

Isto tako, crno-bijela fotografija nije slučajan izbor. Naročito kada, kao u ovom slučaju, tematizira naturalizam. Intervencijom golog tijela u prostore koji, duhovno ili materijalno, na stanovit način simboliziraju prljavštinu, dekadenciju, propast jednog vremena ili osobnosti, postignut je kontrast kojim se želi istaći negativan utjecaj okoline na pojedinca, pri čemu je okolina ta koja prlja bjelinu i nevinost čistog ljudskog tijela.

I iako je to ono što bi se moglo zaključiti na prvi pogled, fotografija Stijepa Brbore nema namjeru šokirati, prije - ukazati na devijantnost i klaustrofobiju društva koje se, doduše, voli nazivati suvremenim, ali još uvijek, sputanog institucionalnim dogmama i simbolima prošlih vremena. Golo žensko tijelo koje oskvrnjuje mjesta poput duhovnih utočišta ili obilježava teritorij urinirajući ulicama grada u kojem živi, tek je alat u rukama umjetnika kojim on, ponekad nenametljivo, ponekad eksplicitno, a ponekad dramatično iskazuje bunt protiv okova okoline u kojoj živi.       //Lidija  Deduš

Stijepo Brbora rođen je 1953. godine u Dolima. Objavljuje fotografije u magazinima za kulturu fotografije ( Refoto ). Izlaže u zemlji i inozemstvu. Osebujnost i provokativnost izričaja donose mu mnoge međunarodne nagrade na festivalima fotografije. Erotika, kao priča o emocijama, je istovremeno mentalna provokacija, naglašena klaustrofobija, narcisoidni voajerizam i subverzija.

Član je Fotokinokluba Marin Getaldić. Živi i radi u Dubrovniku.

www.brbora.net

Odabrane samostalne izložbe:

2006.   Beograd     „Reflections“                          - klub Beti Ford

2007.   Dubrovnik    „ Row  Files“                         - klub Orlando

2009.  Dubrovnik    „Conflicts“                             - klub Living Room

2011.   Dubrovnik     „Dead  Dreams“                 - palača Sponza

2014.   Dubrovnik     „Nude  Cities“                     - atrij palače Sponza

2015.   Beograd        „Rude  Feelings“                 - galerija Bartselona

2018.   Beograd        „Glory  Holes“                     - galerija Bartselona

2018.   Novi  Sad       „After  Love“                        - dvorac Eđšeg

2023.   Beograd       „ Why you don't love me“ - galerija  Plus

Nagrade:

Robert  Farber  Award - for photographic  excellence

Xaviera  Hollander  Award - for  artistic  excelence


Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2