>
  • Vijesti
Prvi tjedan MGF Dubrovnik u pozno ljeto
Datum od:
29.08.2022
Prvi tjedan MGF Dubrovnik u pozno ljeto
10_frano_matusic dso_dubrovnik_u_pozno_ljeto_2022_2_tjedni goran_koncar gudacki_kvartet_dsoa leonid_sorokow screenshot_8
Nakon uspješnog otvaranja X. MGF Dubrovnik u pozno ljeto, Dubrovački simfonijski orkestar nastavlja sa svojim programima.
Sutra, u srijedu 30. kolovoza u 21 sat u Kneževom dvoru nastupaju Gudački kvartet DSO-a i Frano Matušić na gitari. Gudački kvartet DSO-a čine: Đana Kahriman, koncert majstorica, Iva Vukić, violina, Šimun Končić, viola i Mihaela Čuljak, cello. Ovim će se koncertom obilježiti 225. godina od rođenja velikog skladatelja Franza Schuberta pa će se na programu tako naći njegov Quartettsatz u c molu, D 703, L. Boccherini: Gitarski kvintet u e molu, G 451 te A. Piazzola / arr. J. Bragato: Tango Balet.
Rujan započinjemo koncertom pod nazivom Brilliant violin u suradnji s Laus akademijom Dubrovnik. Uz mlade glazbenike, polaznike seminara, nastupit će Goran Končar, violina i Leonid Sorokow, violina. Koncert će se održati u četvrtak, 1. rujna u 21 sat u Kneževom dvoru. Laus akademija Dubrovnik dugogodišnji je suradnik DSO-a u programu ovog Festivala, potičući mlade glazbenike na daljnji razvoj i napredovanje, uz suradnju s renomiranim glazbenicima u Hrvatskoj i inozemstvu.
Frano Matušić (1961.) diplomirao je gitaru na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Darka Petrinjaka. Za vrijeme školovanje osvajao je brojne nagrade na natjecanjima glazbenika. Po završetku školovanja radi kao profesor gitare na Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku, a od 1993. postaje ravnatelj iste. Od 1996. do 2000. bio je ravnatelj (intendant) Dubrovačkih ljetnih igara. Svoj glazbeni fokus usmjerava prema komornoj glazbi. Osnivač je i član renomiranog ansambla Dubrovački gitarski trio s kojim nastupa u Hrvatskoj i u inozemstvu. Dobitnici su diplome Milka Trnina za višegodišnje uspješno djelovanje, najvećeg priznanja koje dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika (HDGU). Frano Matušić je poznat i po svojim obradama, transkripcijama glazbenih djela za gitaru koje su u izvorniku napisane za glasovir, orkestar ili neke druge instrumentalne kombinacije. Također bavi se i komponiranjem. Poznate su njegove skladbe pod nazivom" Hrvatske narodne" za jednu ili više gitara u kojima teme narodnih pjesama harmonizira na njemu svojstven način stvarajući posebnu atmosferu. Njegove skladbe i transkripcije rado sviraju i studenti Glazbenih akademija iz Hrvatske. Snimio je i dva nosača zvuka (CD) - jedan s Dubrovačkim gitarskim triom te jedan s kolegom gitaristom Antom Skaramucom. U izdanju Music play tiskane su Bachove dvoglasne invencije koje je Matušić obradio za dvije gitare.
Goran Končar, jedan od najistaknutijih hrvatskih violinista, studirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod Martina Barića i Josipa Klime, a magistrirao 1978. u razredu Leonida Kogana na Konzervatoriju Čajkovski u Moskvi. Usavršavao se kod Maxa Rostala u Bernu i Henryka Szerynga u Ženevi, te potom kod Yfraha Neamana u Londonu čiji je asistent od 1981.- 83. na Guildhall School of Music. Od 1988. profesor je na Muzičkoj akademiji sveučilišta u Zagrebu. Drži majstorske tečajeve u diljem svijeta. Godine 2004. pokreće LAUS ljetnu akademiju u Dubrovniku s najvećim svjetskim violinističkim imenima (Zakhar Bron, Viktor Tretyakov, Dmitry Sitkovetsky, Leonid Sorokow). Od 1984. do 1994. bio je koncertni majstor Royal Philharmonic Orchestra u Londonu, Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije i Zagrebačke filharmonije. Koncertirao je s uglednim orkestrima i dirigentima diljem svijeta. Dobitnik je prvih i posebnih nagrada na državnim natjecanjima u zemlji, nagrade Glazbeni život u Moskvi (1980.) za izvedbu Koncerta za violinu i orkestar Dmitrija Šostakoviča, prve nagrade na Međunarodnom natjecanju u Bratislavi (1984.) te drugih visokih priznanja. U popisu nagrada osobito se ističe Nagrada Vladimir Nazor (2006.). U svojoj solističkoj i pedagoškoj praksi posebno je posvećen interpretacijama djela Johanna Sebastiana Bacha (Solo sonate i partite), a zatim repertoaru koji je radio s Maxom Rostalom (W.A.Mozart te francuski repertoar – M. Ravel, C. Debussy i C. Franck), Yfrahom Neamanom (J. S. Bach, M. Bruch, E. Bloch, F. Mendelssohn) te Leonidom Koganom (ruska literatura – P.I.Čajkovski, A. Glazunov, A. Hačaturjan, S. Prokofjev te D. Šostakovič za izvedbu kojega je bio prvi stranac koji je osvojio rusku nagradu). Posebnu pozornost posvećuje izvedbi klasika 20. stoljeća (B. Bartok, B. Martinu, S. Gubajdulina, A. Nilsson, K. Goldmark) te suvremenim djelima zbog čega mu niz skladatelja posvećuje kompozicije. Prvu mu je ploču izdao EMI 1984. u Londonu, a snima za BBC, CBS, France Musique, HRT te druge radijske i televizijske postaje. Croatia Records je objavila jednu od rijetkih integralnih izvedbi solo violinskih sonata Eugène Ysaÿea. Od 1987. do 2012. vodi Zagrebački kvartet te punih četvrt stoljeća svoje umijeće i umjetnost ugrađuje u postojanje ovog najdugovječnijega, ne samo hrvatskog već i europskog komornog sastava. U svom profesionalnom djelovanju posebnu pažnju posvećuje proučavanjiu zvuka povijesnih instrumenata kao i osvještavanju vrijednosti tonskog drveta iz Hrvatske i Bosne od kojeg su izrađivani najvredniji instrumenti.
Leonid Sorokow rođen je 1954. u današnjem Sankt Peterburgu i počeo je svirati violinu u dobi od pet godina u glazbenoj školi. Nakon toga je nastavio studij na prestižnom Moskovskom konzervatoriju Čajkovski kod prof. J. i E. Jankelewitsch Tschugajewa koji je 1978. diplomirao s odličnim uspjehom. Godinu dana kasnije pobijedio je na Međunarodnom violinističkom natjecanju u Montrealu i osvojio drugu nagradu na Paganinijevom natjecanju u Genovi 1981. Više od trideset godina Leonid Sorokow je aktivan kao violinski pedagog i solist. Nastupa diljem Rusije, Mađarske, Njemačke, Austrije, Italije, Finske i drugih europskih zemalja u velikim koncertnim dvoranama. Od 1986. do 1991. Leonid bio je prvi violinist u ansamblu Moskovski solisti pod vodstvom Jurija Bašmeta. Međunarodne turneje dovele su ga do nekih od najvažnijih mjesta klasične glazbe kao što su Carnegie Hall N.Y., Alte Oper Frankfurt, Tonhalle Zurich, Barbican i Queen Elizabeth Hall u Londonu, Sydney Opera House, Suntory Hall, Bečki Musikverein, Amsterdam Concertgebouw, Philharmonia Berlin, Salle Pleyel, Sala Verdi Milano i mnogi drugi. Godine 1991. preselio se u Beč gdje je od 1993. radio kao profesor na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti. Od 1996. do 2007. bio je član Bečkog Mozart Trija s kojim je išao i na međunarodne turneje. Od 2001. godine Leonid Sorokov je profesor violine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.
*************************************************************************
Sve informacije o programu i ostalim koncertima DSO-a možete na pronaći na www.dso.hr, a svoje ulaznice možete rezervirati putem maila [email protected] ili na broj telefona 091 613 7314.
Kao i uvijek, naše sugrađane na ulazu očekuju brojne pogodnosti pri kupnji ulaznica.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2