>
RADI LI ONA ? - Matea Šabić Sabljić
Datum od:
08.03.2024
Galerija Flora 20.30sati
RADI LI ONA ? -  Matea Šabić Sabljić

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik i Galerija Flora
s radošću Vas pozivaju na performativnu untervenciju
RADI LI ONA? Matee Šabić Sabljić
koje će se održati danas 8.marta u 20.30 sati u Galeriji Flora.


Metlom iz vlastite radione, ali i doma, počistit ću Galeriju Flora. Koristeći metlu i vodu od čišćenja u koju ću po potrebi dodati malo crne akrilne boje, na crtaćem papiru formata 150x200 cm ispisat ću: ”RAD”. Sam čin rada ću foto i video dokumentirati. Kada se osuši “RAD” ću postaviti na zid galerije Flora. Uz njega ću ostaviti i alat: metlu i kantu s vodom od čišćenja.

Ovom performativnom gestom koju ću izvesti 8. ožujka 2024. na Međunarodni dan žena, kada se afirmiraju ekonomska, politička i društvena dostignuća žena i zagovaraju ostvarivanja pune ravnopravnosti u svim segmentima društva,  osvrćem se na poziciju žene i umjetnice u društvu u kojem se još uvijek kućni, obiteljski i umjetnički rad često ne percipiraju niti vrednuju kao rad.

Metlu koristim kao alat i medij kojem ponovno izvrćem funkciju; od tradicionalno kućanskog “ženskog” alata, prvo sam metlicu pretvorila u brodicu kao odgovor na provokaciju jednog meštra, koji mi je od svih alata u ruke dao - jedino metlu, odnosno sagradila sam, i još uvijek gradim, cijelu flotu brodica u čast ženama koje su unatoč predrasudama i zabranama plovile morima, gradile brodove i istraživale morski svijet., Ovoga puta ponovno koristim metlu pretvarajući ju u kist,  umjetnički alat, kojim ispisujem RAD.

Položaj umjetnica višestruko je nevidljiv: kućni se rad pripisuje ženskom radu, povijesno se smatrajući ne-radom, odnosno društveno nevidljivim radom, što podrazumijeva rodnu nejednakost, a analogno tome se može razmatrati i umjetnički rad gdje je "nevidljivi rad" shvaćen kao osobna potreba, aspiracija i pripisan je ženskoj osobnosti. Tim slijedom, pozicija žena i umjetnica je istovremeno prostor kreiranja vrijednosti i ekonomske eksploatacije.* ( Umjetnost je žena - Josipa Bubaš )

Kad se pomnoži ženski kućni nevidljivi rad, i ženski umjetnički nevidljivi rad s nevidljivošću žena kroz povijest, dobijemo nezavidnu društvenu poziciju, koju umjetničkim činom izvrćem ispisujem-iscrtavam- podcrtavam-radim > rad, postavljajući tj. odgovarajući na retoričko pitanje: je li kućanski rad, je li umjetnički rad: rad ili ne-rad tj. radi li ona ?

Matea Šabić Sabljić

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2