>
LADO | Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske
Datum od:
25.07.2024
Park Gradac 21.30sati
(c) Petra Slobodnjak
LADO | Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske
LADO
Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske

Punih sedamdeset i pet godina repertoar Ansambla LADO oblikovan je i temeljen na vrhunskim koreografskim i glazbenim djelima kojima se na zavidnoj estetskoj, umjetničkoj, izvedbenoj i profesionalnoj razini interpretira plesna, glazbena i odjevna baština hrvatskoga sela.

Iz svog bogatog repertoara LADO u ovom plesnom koncertu pred publiku donosi neke od svojih najpoznatijih, najizvođenijih i uvijek rado viđenih točaka– Ladarke – koreografiju koja predstavlja svojevrsnu „himnu" i zaštitni znak Ansambla, Linđo, dubrovačko-primorsku poskočicu, Krčki tanac, Vrličko kolo i Bunjevačko momačko kolo sve od reda neponovljive, antologijske koreografije Zvonimira Ljevakovića, Ej sviraj Pavo - pjesme i plesove iz Baranje te dinamične Zagorske drmešare i impresivne Podravske svate.

Hrvatska je svjetski fenomen po broju zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara što dodatno obvezuje Ansambl LADO u njegovoj misiji očuvanja i prezentiranja baštinjenih glazbeno –plesnih fenomena. Kada je o hrvatskoj zaštićenoj nematerijalnoj kulturnoj baštini riječ, u ovom programu moći ćemo uživati u osebujnim međimurskim popevkama, nijemom kolu s područja Dalmatinske zagore, dvoglasju tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, zvucima gajdi, lijerice, sopila, cimbala...

Energične i nadahnute izvedbe Ansambla LADO i koreografska ostvarenja i scenske interpretacije tako bliske ishodištu nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Vjerujem da će tako biti i ovaj put.

Krunoslav Šokac

umjetnički voditelj Ansambla LADO

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2