>
„Mljekarice – dnevna interakcija grada i sela“, (iz ciklusa predavanja „SVIJET (NE)VIDLJIVIH ŽENA“)
Datum od:
27.03.2024
Lazareti 19.00sati
„Mljekarice – dnevna interakcija grada i sela“, (iz ciklusa predavanja „SVIJET (NE)VIDLJIVIH ŽENA“)
Predavanje kustosice Gradskog muzeja Korčula, Sani Sardelić: „Mljekarice – dnevna interakcija grada i sela", (iz ciklusa predavanja „SVIJET (NE)VIDLJIVIH ŽENA") koje će se održati u srijedu, 27.3.2024. u 19 h u Lazaretima (3. lađa).
U posljednjem predavanju iz ciklusa „SVIJET (NE)VIDLJIVIH ŽENA" kojim obilježavamo ožujak – mjesec žena u povijesti, ali i „Godinu UNESCO-ve svjetske baštine" u Dubrovniku, Sani Sardelić, dipl. komp. knjiž. i prof. fil., bavit će se mljekaricama.
O temi svog predavanja kaže: „Brojne pojavnosti bliže prošlosti nestaju iz svakodnevice, pa tako i naše iskustvene memorije. Ipak, poneke su još uvijek ostale u kolektivnoj svijesti, poput mljekarica. U dnevnoj interakciji grada i sela, bile su nezaobilazna sličica sigurne opskrbe hranom unutar zidina, prvenstveno svježe pomuzenim kozjim mlijekom. Temeljem terenskih i arhivskih istraživanja, donosi se uvid u tu specifično žensku djelatnost s jedinom zabilježenom muškom iznimkom na otoku Korčuli. Uz to, otvara se širi uvid u ulogu žena unutar prehrambenih praksi."

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2