>
Književnost u Lazaretima predstavljaju pjesnikinju Jelenu Žugić
Datum od:
01.03.2024
Lazareti 19.00sati
Književnost u Lazaretima predstavljaju pjesnikinju Jelenu Žugić
U petak 1. 3. u 19 sati, Odisejevo utočište, rezidencija za pisce na Mljetu i Art radionica Lazareti u sklopu programa Književnost u Lazaretima predstavljaju pjesnikinju Jelenu Žugić.

U razgovoru s Ivanom Sršenom autorica će, opisati svoj boravak na Mljetu u književnoj rezidenciji "Ulysses' Shelter", čitati iz novog ciklusa, mljetskih, pjesama.

Jelena Žugić rođena je 1989. godine u Beogradu. Završila je BA i MA studij komparativne književnosti i teorije književnosti na Filološkom fakultetu Sveučilišta u Beogradu, nakon čega je magistrirala književnosti i kulture kao stipendist Erasmus Mundus za međunarodni program Crossways in Cultural Narratives - tijekom kojih je živjela, studirala i pisala u Portugalu, Engleskoj i Španjolskoj. Njena prva zbirka poezije „Kako sam postala plesačica flamenka" (PPM Enklava, 2021.) privukla je pažnju regionalne čitanosti i kritike te ušla u uži izbor za jednu od najznačajnijih srpskih pjesničkih nagrada „Branko Miljković", kao i za nagradu za najbolju regionalnu knjigu poezije "Avdina okarina". Dobila je i počasna priznanja za nagradu „Milica Stojadinović Srpkinja". Jelena Žugić objavljivala je poeziju i prozu u specijalnom izdanju britanskog književnog časopisa "Route 57", kao i u renomiranim srpskim i regionalnim književnim časopisima "Polja", "Enklava", "Koraci", "Hiperboreja", "Strane" , "astronaut", "Čovjek časopis", "Libartes", "Bludni stih." Prevodi književna djela s portugalskog, španjolskog i engleskog jezika. Među najznačajnijim autorima koje je prevela su Clarice Lispector, Fernando Pessoa, Roberto Bolaño, Joao Reis. Trenutno živi, radi, piše i stvara glazbu u Beogradu.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2