>
Muzejska manifestacija ZIMA U CRVENOM 26.1. - 30.3.2024.
Datum od:
26.01.2024
Datum do:
30.03.2024
Program muzejske manifestacije ZIMA U CRVENOM ima za cilj povećanje kulturne i društvene ponude u zimskim mjesecima, kako za lokalno stanovništvo tako i za strane posjetitelje grada te disperziju kulturnog sadržaja van gradske jezgre prema predjelu Gruža.
Muzejska manifestacija ZIMA U CRVENOM 26.1. - 30.3.2024.
kuba naslovna noc_muzeja uradi_sam uradi_sam_generalno_002 uradi_sam_struja_002 uradi_sam_sivanje_002

Program 'URADI SAM - radionice za odrasle'

Tokom veljače i ožujka, od 9.2. do 1.3.2024., svaki petak popodne organiziramo radionice ''Uradi sam'' s ciljem edukacije polaznika i promicanja recikliranja, popravljanja i prenamjene predmeta.

Kultura popravljanja bila je izrazito proširena u Hrvatskoj i u Jugoslaviji, kao društveni fenomen koji svoje korijene vuče iz vremena nepotrošačkog društva, a koja je s urbanizacijom i razvojem konzumerizma izgubila na popularnosti.

Ipak, danas postajemo sve svjesniji važnosti smanjenja otpada kojeg stvaramo, a jedan od načina je i popravljanje ili prenamjena predmeta koje posjedujemo.

''Stariji'' će se sjetiti da je nekada, u 70ima i 80ima u Jugoslaviji izlazio časopis ''Uradi sam'', dok će mlađima biti poznatiji akronim DIY s raznih Youtube kanala.

Kao hommage tom časopisu i mi smo naše radionice nazvali ''Uradi sam'', a ima li boljeg načina da provedete dubrovačku veljaču svladavajući nove-stare vještine.

Ove godine na 4 radionice učimo osnove šivanja i osnove struje.

Sve radionice su besplatne, broj mjesta je ograničen na 15 (za šivanje) i 12 mjesta (za struju),
a prijave obavezne na [email protected].

Radionice organiziramo u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Dubrovnik /  DNŽ Zajednica Tehničke Kulture Dubrovnik uz vodstvo Tea Dilberović, Informatički klub Futura(struja)

te uz vodstvo Carmele Grgurević, FilluArt (šivanje)

a uz financijsku potporu:

Grada Dubrovnika

Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske

TZ Grada Dubrovnika Dubrovnik

Hrvatske Turističke Zajednice

Raspored:

Osnove šivanja I / 9.2.2024. / 17:00

Osnove šivanja II / 16.2. 2024. / 17:00

Voditeljica: Carmela Grgurević - Filluart

Dva modula ručnog šivanja namijenjena odraslim početnicima.

Grupe do 15 polaznika

Opis radionica:

Raznim bodovima ručnog šivanja naučiti ćemo:

- Kako zakrpati

- Kako ručno porubiti

- Kako suziti

Naučiti ćemo zašiti razne vrste dugmadi.

Također će se polanici upoznati s raznim potrebnim alatima koji će im biti prikazani na radionici (igle, konci, gljiva za krpanje, paralica, uvlakač konca i slično.

Sav materijal i alat će biti osiguran, također ukoliko polaznici žele popraviti neki svoj komad odjeće mogu donijeti na drugu radionicu pa ćemo to učiniti zajedno.)

Osnove električne struje I 23.2.2024. / 17:00

Osnove električne struje II 1.3.2024. / 17:00

Voditelj: Teo Dilberović

Dva modula namijenjena odraslim početnicima.

Grupe do 12 polaznika

Opis radionica:

Na radionicama će se polaznicima u teorijskom dijelu radionice prvo objasniti kako se proizvodi električna struja u elektranama i kako struja dolazi do kuća. Pokazat će im se kako izgleda kućni razvod struje, kako se dijeli i koje zaštite koristimo. Prikazat će im se i shema kućne instalacije i kako se ona čita. U praktičnom dijelu radionice polaznici će spajati izmjenične prekidače, žarulju i utikač na maketi od drvene podloge s glavnom razvodnom kutijom s tri osigurača i fidovom sklopkom te tri obične razvodne kutije.




Izložba 'REVOLUCIONARNI KUBANSKI PLAKATI 1968. - 1971' 8.3.2024.


Po prvi put u Dubrovniku publika će moći vidjeti izložbu privatne kolekcije autora Igora Jovića, zagrebačkog antikvara i kolekcionara. On je plakate kupio od Stiva Pandžića koji je živio na Kubi kasnih 60-ih i početkom 70-ih godina, kada su plakati i nastali. Plakati su originalni spoj socijalističke ideologije, hipi ikonografije, katoličkih svetih slika te kubanske i afričke pučke umjetnosti. Plakati su veličine do 70x100 centimetara



Program ZIMA U CRVENOM, Muzeja crvene povijesti su podržali: Grad Dubrovnik, Ministarstvo kulture i medija RH, Turistička zajednica grada Dubrovnika, Hrvatska Turistička zajednica, a partenti su TUP d.d. i Zajednica tehničke kulture Dubrovnik.





Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2