>
Predstavljanje dviju knjiga u organizaciju dubrovačke biskupije i Instituta za povijest umjetnosti.
Datum od:
09.02.2023
Dvorana Ivana Pavla II 19.30 sati
Predstavljanje dviju knjiga u organizaciju dubrovačke biskupije i Instituta za povijest umjetnosti.
pozivnica_002 knjige_biskupija
Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije i Institut za povijest umjetnosti u četvrtak, 9. veljače 2023., u 19.30 sati u dvorani pape Ivana Pavla II. (Poljana Paska Miličevića 4) u Dubrovniku predstavljaju dvije knjige: Radoslav Tomić: „Znakovi identiteta-Sveci zaštitnici u umjetnosti 17. i 18. stoljeća u Dalmaciji, Boki kotorskoj i Dubrovniku", te „Zbornika radova u povodu 1600. obljetnice smrti svetog Jeronima-Sveti Jeronim kroz vjekove. Kult i spomenici".

Riječ je o knjigama „Znakovi identiteta – sveci zaštitnici u umjetnosti 17. i 18. stoljeća u Dalmaciji, Boki kotorskoj i Dubrovniku" Radoslava Tomića i zborniku radova u povodu 1600. obljetnice smrti svetog Jeronima „Sveti Jeronim kroz vjekove. Kult i spomenici" kojeg su uredili Emilio Marin i Katarina Horvat-Levaj.


Knjige će predstaviti povjesničari umjetnosti Željka Čorak, Sanja Cvetnić i Radoslav Tomić, a nazočnima će se obratiti i predsjednica Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije Marijeta Radić, ravnateljica Instituta za povijest umjetnosti Katarina Horvat-Levaj i glavni konzervator u Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske Davor Trupković. Moderator predstavljanja je povjesničar umjetnosti Ivan Viđen.

Najnovija knjiga akademika Radoslava Tomića Znakovi identiteta. Sveci zaštitnici u umjetnosti 17. i 18. stoljeća u Dalmaciji, Boki kotorskoj i Dubrovačkoj Republici pruža monografski pregled likovnih prikaza lokalnih svetaca zaštitnika u primorskoj umjetnosti baroknoga razdoblja i umjetnine tumači u lokalnom, regionalnom i nacionalnom kontekstu. Sadržaj knjige obuhvaća likovnu kulturu velikoga prostora, od Krka do Kotora, odnosno mletačku Dalmaciju i Dubrovačku Republiku, u vremenu nakon Tridentskoga sabora, u kojem se pronalaze začetci novih ili obnova starih pobožnosti prema lokalnim svetim zaštitnicima. Ova knjiga donosi svjež pogled na
baroknu umjetnost istočnog Jadrana.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2