>
Noć Muzeja
Datum od:
28.01.2022
Bogat program dubrovačkih kulturnih ustanova za 17. Noć muzeja
Noć Muzeja

Sedamnaesta po redu NOĆ MUZEJA, već tradicionalna nacionalna manifestacija u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, održat će se u petak, 28. siječnja 2022. godine.

U skladu s temom ovogodišnje manifestacije -“Muzeji – između stvarnog i digitalnog”, dubrovačke su muzejske ustanove pripremile bogate programe koji će se jednim dijelom odvijati u virtualnom svijetu, dok će istovremeno svim ljubiteljima muzeja biti omogućen i fizički posjet muzejskim prostorima, uz poštivanje trenutnih epidemioloških mjera. Svi će dubrovački muzeji za posjetitelje biti otvoreni do 22 sata, osim Muzeja Domovinskog rata koji će se moći posjetiti do 23 sata.

Program Dubrovačkih muzeja obuhvaća izložbe ”Cvijet u kamenu” u tvrđavi Revelin, “Biseri južnog mora -Turistička arhitektura i kultura dubrovačke rivijere 20. stoljeća” u Kneževom dvoru i “Moje Konavle-Stare fotografije iz privatnih zbirki – Prikupila Katica Radić” u žitnici Rupe. Istoga će dana biti predstavljena i redizajnirana mrežna stranica Ustanove, kao i multimedijalni vodič “Knežev dvor u Dubrovniku”, a za sve posjetitelje će biti omogućen i prigodni popust do 20% na muzejske suvenire.

Dom Marina Držića program započinje u 12 sati online otvorenjem izložbe crteža ”Za ugodit zlu bremenu” autorice Jasmine Runje, koja će se moći pogledati na mrežnim stranicama ustanove, putem društvenih mreža i Youtube kanala. Program se nastavlja u 16 sati kad će se korisnike podsjetiti na bogatstvo sadržaja koje se nudi na mrežnim stranicama Doma Marina Držića. U 17 sati započet će besplatno tematsko vođenje „Zlatno doba Dubrovnika“ pod vodstvom Marine Missoni Barišić, a od 18 sati u prostorima Doma Marina Držića moći će se razgledati izložba crteža „Za ugodit zlu bremenu“. Za najmlađe posjetitelje pripremljena je Držićeva online stvaraonica, a edukativni likovni materijali bit će dostupni na mrežnim stranicama Ustanove od 19 sati. Od 20 sati na istom će se mjestu najmlađi posjetitelji moći okušati i u online kvizu o poznavanju lika i djela Marina Držića „Neka te upitam jednu stvar“. U 21 sat će biti online predstavljena bogata izdavačka djelatnost Doma Marina Držića.

Okosnica ovogodišnjeg programa Prirodoslovnog muzeja je novootvorena izložba ”Zadrži dah”, koja predstavlja ljepote Jadranskog mora i morskih organizama. Izložba obrađuje i jedan od globalnih ekoloških problema današnjice – preopterećenost mora otpadom, s fokusom na plastični otpad. U vremenu od 19 do 21 sat moći će se na službenoj Facebook stranici virtualno ”prošetati” izložbom, uz prezentaciju kratkih video isječaka s izložbe, dok će nešto ranije, od 18 do 19 sati na istom mjestu za najmlađu publiku biti dostupan edukativno kreativni materijal (bojanka mozgalica, pjesmica i križaljka).

Muzeju Domovinskog rata Dubrovnik, u tvrđavi Imperijal na Srđu posjetitelji će moći razgledati izložbe ”Dubrovnik u Domovinskom ratu”, ”Dani ponosa – herojska obrana Grada 1991.”, ”Orlandove ratne godine 1991.-1995.” i ”Stradanje sakralnih objekata na dubrovačkom području u Domovinskom ratu”. Od 16 sati moći će se pogledati virtualna izložba autora Varine Jurica Turk i Miša Đuraš: ”Anno domini 1991.”, a od 18 sati prezentacija digitalnog izdanja knjige Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik ”Svjetlom pisana povijest Domovinskog rata – Matko Biljak i Božidar Vukičević” na www.mdrd.hr. Ovom foto monografijom i prezentacijom u digitalnom obliku, želi se upoznati stručnu i širu javnost s bogatim ratnim opusom ove dvojice ponajboljih hrvatskih fotoreportera.

Posjetitelji Umjetničke galerije Dubrovnik moći će posjetiti izložbu „Negdje“ Ivane Pegan i izložbu „Pogled u kretanja – djela iz zbirke UGD“ te stalni postav i izložbu „Dubrovački koloristi 1918. – 1945.“ u Galeriji Dulčić Masle Pulitika. Na službenoj Facebook stranici Ustanove će se od 17 sati moći  virtualno ”prošetati” izložbom „Dubrovački koloristi 1918. – 1945.“, a od 18 sati izložbom “Šezdesete: suvremeno desetljeće Umjetničke galerije Dubrovnik”, u kojoj će se posjetitelje provesti u ”šetnju” vilom Banac 60-ih godina prošlog stoljeća. U 19 sati slijedi virtualna šetnja izložbom “Negdje” Ivane Pegan, dok će se u 20 sati moći pogledati video prilog ”Život u slikama” koji  kronološki, preko niza fotografija, prati najvažnije trenutke u biografiji velikog dubrovačkog slikara Đura Pulitike. S početkom u 21 sat na službenoj Facebook stranici Galerije bit će objavljen ”Art kviz moderne i suvremene umjetnosti”. Za vrijeme trajanja Noći muzeja u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik bit će odobren popust u muzejskim suvenirnicama na publikacije u izdanju Umjetničke galerije Dubrovnik, i to za monografije u iznosu od 30 posto i za kataloge u iznosu od 50 posto, te na torbe i plakate u iznosu od 50 posto.

https://nocmuzeja.hr/


Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2