>
Promocija nove knjige Iva Lučića "Presvlačenje krša".
Datum od:
15.10.2020
Art radionicia Lazareti (lađa X) 19.00 sati
Promocija nove knjige Iva Lučića
Knjigu će u Art radionici Lazareti (lađaX) predstaviti autor Ivo Lučić i dr.sc. Dražen Perica iz Splita. Moderator razgovora bit će Ivan Vigjen.

Ivo Lučić

Presvlačenje krša – Povijest poznavanja Dinarskog krša na primjeru Popova polja"

Opis:

Na metaforičkoj razini, sliku prirode krša autor vidi kao hitinski oklop kukca ili pak kao zmijski svlak. Zajednice stvaraju kolektivnu sliku svijeta u kojoj najčešće žive kao u oklopu, „nose" je kroz određene historijske epohe, a potom, kad je prerastu, bolno odbacuju, baš kao što kukci presvlače svoj oklop. U podzemlju krša ljudska je civilizacija smjestila svoje najgore strahove, nazvavši ih paklom. Prevladavajuća slika prirode na početku 21. stoljeća pokazuje se ozbiljnom kočnicom razvoju društva. Ona vapi za novim svlakom, temeljenim na prirodnim činjenicama i humanističkim vrijednostima.



Ova knjiga predstavlja uspjelu obradu Popovog polja kao primjera istraživanja povijesti krša u okvirima povijesti okoliša i važan doprinos razvoju povijesti okoliša (ekohistoriji) u nas, koja je još uvijek u fazi institucionalizacije. Meni se najviše svidio prilično originalni autorov pristup ekohistorijskim istraživanjima sa izvrsnim stilom pisanja uz naglašenu postdisciplinarnost.

prof. dr. Hrvoje Petrić, Filozofski fakultet u Zagrebu

Za poznavatelje krša kao i za laike, knjiga je veoma bogat izvor povijesti poznavanja krša te obilježja i osobitosti Dinarskog krša, čiji je najbolji primjer baš Popovo polje. Da je ova knjiga izašla nekoliko decenija ranije, to bi bila temeljna školska knjiga za studente, ali bojim se da sadašnji studenti ne čitaju tako obimne knjige. Međutim, ne treba se bojati njezina volumna, jer je moguće otvori bilo koje poglavlje i čitati ga kao samostalno djelo.

akademik Andrej Kranjc, SAZU, Ljubljana

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2