>
Međunarodni dan muzeja
Datum od:
18.05.2024
Knežev dvor 10.00 i 12.00sati
Stručno vodstvo „Iza scene - Notarijat Dubrovačke Republike u Kneževu dvoru"
Međunarodni dan muzeja
notarijat_002 raguzina_002 screenshot_10
U povodom Međunarodnog dana muzeja, Dubrovački muzeji u subotu, 18. svibnja 2024. u Kneževu dvoru organiziraju stručno vodstvo „Iza scene - Notarijat Dubrovačke Republike u Kneževu dvoru" koje će voditi viši kustos mr.sc. Tonko Marunčić.
Na besplatnom vodstvu u 10:00 te u 12:00 sati svi zainteresirani posjetitelji moći će pogledati prostorije u kojima je bio smješten dio bogate arhivske građe Dubrovačke Republike, a koje posjetitelji nemaju prilike često vidjeti. Naime, u sjeverozapadnom dijelu prizemlja Kneževa dvora bili su smješteni razni državni uredi u kojima se čuvala administrativna građa smještena u dvije prostorije - Notarijatu i Raguzini, a njihov izvorni izgled sačuvan je do danas. Upravo je ta građa krajem 2023. upisana na UNESCO-ovu listu „Sjećanje svijeta".
Uz kratki uvod o postanku i razvoju arhivske službe poseban naglasak bit će na oslikanim drvenim ormarima iz 18. stoljeća u kojima su čuvane pojedine serije dubrovačkog arhiva: „Cathasticum", „Diversa Notariae", „Pacta Matrimonialia", „Testamenta Notariae" i „Dotium". Međunarodni dan muzeja ove godine održava se na temu „Muzeji za edukaciju i istraživanje", a cilj je istaknuti značaj muzeja kao dinamičnih obrazovnih ustanova koje potiču učenje, otkrivanje i razumijevanje.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2