>
Stonska torta
__
Stonska torta
stonski_makaruli_3 stonski_makaruli_4 stonski_makaruli_5 stonski_makaruli
Normativ za 20 osoba

- makaroni 0,50 kom
- šećer ( kristal) 0,25 kg
- čokolada (za kuhanje) 0,10 kg
- bademi (jezgra) 0,25 kg
- orasi (jezgra) 0,15 kg
- šećer (vanilij) 0,04 kg
- cimet 0,001 kg
- limun 0,09 kg
- maslac 0,25 kg
- jaja 6,00 kom


Tijesto za oblaganje oblika

- brašno (oštro) 0,40 kg
- jaja 2,00 kom
- ulje (maslinovo) 0,05 l
- sol 0,004 kg


Prigotovljavanje:
Makaroni se skuhaju u kipućoj vodi i prohlade. Čokolada se izriba i korica od limuna. Čokoladi se dodaju šećer, mljeveni bademi, orasi, vanilij šećer i cimet. Maslac se isječe na manje kockice. Jaja se razbiju i lagano izmiješaju.
Od brašna, jaja, malo maslinovog ulja i soli zamijesi se domaće tijesto i pusti odmarati, a zatim razvalja valjkom u tanak list kojim se može pokriti i prekriti cijeli oblik (kalup).

Oblik (kalup) namaže se maslinovim ulje i obloži listom tijesta tako da višak tijesta prelazi preko stranica oblika. U oblik stavi se red makarona, pospe se smjesom čokolade,šećera, oraha, badema, vanilij šećera i cimeta. Zalije se razmućenim jajima i pobacaju komadići maslaca. Taj se proces slaganja u redove ponavlja dok se kalup ne napuni, odnosno dok se ne potroše predviđene namirnice. Na površinu dodaju se komadići maslaca i zatvori se gornjim dijelom tijesta uz lagano pritiskanje rukom da tijesto prione uz nadjev u obliku. Površina se namaže rastopljenim maslacem i stavi peć na temperaturu 180º C oko 45 minuta.

Pečena torta vadi se iz peći, ohladi, izvadi iz oblika i pospe šećerom.

Hello dear Visitor!

Tell us what you think about your stay in Dubrovnik!

Take the poll
Knez1