>
I JE I NIJE - Ksenija Zec
Datum od:
18.05.2023
Scena Bursa 20.00sati
I JE I NIJE - Ksenija Zec
I Je i Nije nova je predstava redateljice i koreografkinje Ksenije Zec, zajednički projekt umjetničke organizacije de facto i Teatra Exit, u kojoj nastupaju prvaci domaćeg kazališta Jelena Miholjević i Livio Badurina. Riječ je o duhovitoj neverbalnoj predstavi iz područja klaunerije.

Dramaturgiju potpisuje Saša Božić, scenografiju Igor Ruf, a kostime Ana Mikulić. Autor glazbe je Damir Šimunović, oblikovatelj svjetla Tomislav Maglečić, video sadržaj potpisuje Josip Visković, a producentica je Ida Klemenčić.

Glavni likovi ove predstave osjećaju se usamljeno, napušteno i tjeskobno u intimi vlastitog doma te pokušavaju sumornu svakodnevicu nadograditi vlastitom zaigranošću. Je li za takav obrat potrebno i otputovati iz samoće vlastitog doma? Predstava tematizira odnos subjektivne usamljenosti dvoje ljudi te kreativnosti u obliku infantilne mašte, koja im pomaže osvijestiti vlastitu nesigurnost i spoznati svoje stvarne emocionalne potrebe.

Istraživački proces na tragu je zahtjevne i intrigantne tehnike klaunerije te je proizašao iz potrebe da se u predstavi razotkriju i fiksiraju frustrirajući stereotipi mehanizirane svakodnevnice, koji otežavaju puno emocionalno sazrijevanje – i funkcioniranje – zdravih, odraslih osoba.

Klaunerija je regresivna tehnika, upućuje nas da svijet gledamo očima djeteta i tako ublažava i čini podnošljivom našu spoznaju frustrirajućih i često okrutnih odnosa s kojima se svakodnevno suočavamo. Upravo suodnos između usamljenosti i njene stalne pratilje – kreativne mašte, te uznemirujućih stanja koja taj suodnos proizvodi, otvaraju prostor za stvarne, a zapravo 'izmaštane', situacije koje nam pružaju mogućnost, ali samo mogućnost, za ulazak u komunikaciju s drugim ljudima.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2