Jedna od naših prednosti je kontinentalno – mediteranski položaj koji nam daje mogućnost proizvodnje vrhunskog ljekovitog bilja i prirodne hrane.
Ova mediteranska strana nameće potrebu dodira sa mediteranskom cjelinom, te stoga od 2004.g. organiziramo ovaj sajam kao prvi
Mediteranski sajam zdrave prehrane i ljekovitog bilja.Iako ovaj mediteranski naglasak sadrži samo dio našeg prostora, cilj nam je privući proizvođače s područja cijele Hrvatske i susjednih zemalja, što se s vremenom i ostvaruje.
Očekujemo aktivno sudjelovanje Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Ministarstva turizma, Turističke zajednice Republike Hrvatske, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika, a svoj dolazak potvrdili su eminentni znanstvenici i renomirani proizvođači zdrave hrane i ljekovitog bilja. Orijentacija sajma usmjerena je na podizanje svijesti o zdravoj prehrani, ekološkim standardima, održivom razvoju, ravnoteži prirode gospodarstva i čovjeka, kroz izobrazbu putem predavanja, radionica, okruglih stolova, znanstvenih kongresnih skupova. Da bismo potaknuli podizanje kvalitete nastupa izlagača kao kvalitetu ekoloških proizvoda dodijelit ćemo nagrade za najbolji nastup, naj-proizvod, naj-biljni proizvod i doprinos za promociju eko-gospodarstva u Republici Hrvatskoj.
Dakle, zainteresirani smo i ulažemo velike napore za sve aktivnosti kojima je cilj promidžba održivog razvoja i zdravog načina življenja korištenjem ekološko prihvatljivih proizvoda, te afirmiranje Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije u tom pravcu.
PROGRAM
Utorak, 12. ožujka 2024.
Velika kongresna dvorana Mistral
Dolazak, smještaj i raspoređivanje izlagača do 17:00 sati
PRVI DAN
Srijeda, 13. ožujka 2024.
09:30 Početak rada Sajma
10:00 - 19:00 dolazak posjetitelja (kupaca, poslovnih partnera i sl.)
19:00 Završetak rada Sajma
DRUGI DAN
Četvrtak, 14.ožujka 2024.
09:00 Početak rada Sajma
11:00 Konferencije za medije / DVORANABoreas
Konferencija za medije na temu: „Prijedlog Uredbe o biljkama dobivenima određenim novim genomskim tehnikama“
Sudionici konferencije:
Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore;
doc. dr. sc. Josip Haramija, predsjednik Hrvatskog agronomskog društva;
dr.sc. Renata Hanzer, rukovoditeljica Odjela za biotehnološke analize, mikotoksine i rezidue pesticida;
Domagoj Živković, OPG Domagoj Živković, nagrađivani mladi maslinar.
Moderatorica: Nikolina Trojić, predsjednica HGK - Županijske komore Dubrovnik
12:00 - Svečanost otvorenja sajma ispred velike kongresne dvorane Mistral
Voditeljica programa: Suzi Sokol
12:30 - 14:00 Kulturno umjetnički program:
KUD "SV. Juraj Osojnik", balanje tradicionalnog kola linđa, Klapa Laus, Glazbeni sastav "Prijatelji" i ženska klapa Bisernice Boke iz Kotora.
Gastro show popularnih kuhara:
Tomislava Špičeka, Olivere Starčević iz Makedonije, Vlaste Mandić iz Kotora, domaćina glavnoga kuhara Ozgur Donertasa te Gijanfranca Crepaldia, gastro majstora iz Italije koji će prezentirati mediteransku kuhinju, uz zakusku.
19:00 Završetak rada Sajma
TREĆI DAN
Petak, 15. ožujka 2024.
9:00 Početak rada Sajma
Kulturno umjetnički program
Klapa Laus iz Dubrovnika,
Voditeljica programa: Suzi Sokol
9:00 PREDAVANJE / DVORANA Boreas
Info dan HBOR-a i HGK – ŽK Dubrovnik: „Kreditni programi HBOR-a“
Predavačica: Marina Jurašin, voditeljica Područnog ureda HBOR-a za Dalmaciju, Sektor kreditiranja.
10:00 PREDAVANJE / DVORANA Boreas
HGK – ŽK Dubrovnik, Info dan: Obnovljivi izvori energije i ugradnja solara
Program:
- Tržište električne energije – HEP Opskrba,
- Zakonska i tržišna regulativa OIE (s naglaskom na solarne elektrane) - HEP Opskrba,
- Tehnički preduvjeti i načini priključenja solarnih elektrana - HEP ODS, Elektrojug Dubrovnik.
12:00 Gastro show popularnih kuhara:
Tomislava Špičeka, Olivere Starčević iz Makedonije, domaćina glavnoga kuhara Ozgur Donertasa koji će prezentirati mediteransku kuhinju, uz zakusku.
19:00 Završetak radnog dana Sajma
ČETVRTI DAN
Subota, 16. ožujka 2024.
9:30 Početak rada Sajma
10:00 Uključivanje Sajma u program Hrvatskog radija, Radija Dubrovnik
Posljednji dan ugodnog druženja sa izlagačima (možebitna iznenađenja)
17:00 Zatvaranje Sajma