>
Dubrovačka rozata
__
Dubrovačka rozata
Normativ za 10 osoba

- jaja 12 kom
- šećer (kristal) 0,22 dkg
- mlijeko 1,00 l
- vanilija (štapić) 1,00 kom
- vrhnje (slatko) 0,35 l
- šećer (u kristalu za karamel) 0,12 kg
- bademi (jezgra) 0,10 kg
- grožđice 0,07 kg
- rum 0,02 l
- ušećerene kore naranče (arancini) 0,06 kg

Prigotovljavanje:
Mlijeko i vanilija se prokuhaju. U posebnu zdjelu stave se jaja i šećer te izmiješaju. Prokuhano mlijeko se procijedi, malo prohladi i lagano dodaje u zdjelu s jajima uz neprestano miješanje. Sve se izmiješa vodeći računa da se ne stvara pjena na površini.

Ostatak šećera karamelizira se i njime oblože dna i strane oblika (kalupa). Tako obloženi kalupi napune se izmješanom smjesom i stave u srednje zagrijanu pećnicu u vodenu kupku da se krema stegne. Kad je rozata upola zgrušana u sredinu kalupa ubaci se nekoliko grožđica namočenih u rum da ostanu u sredinu oblika. Gotova rozata izvadi se i ohladi, a zatim se stavi hladiti u hladnjak preko noći Istrese se iz oblika, a preko nje ocijedi se tekućina rastopljenog karamela. Ukrasi se tučenim slatkim vrhnjem, ušećerenim tankim trakama domaće naranče i pospe krupnije sječenim oljuštenim i poprženim bademima.

Napomena
Ukoliko se rozata prigotovljava u obiteljskim krugovima ili za unaprijed određeni broj osoba tada se koristi veća posuda ili oblik za više osoba. U komercionalnom ugostiteljstvo koriste se oblici (kalupi) za jednu osobu.
Izlaganje rozate povišenoj temperaturi (ogrušavanje) treba biti na umjerenoj temperaturi (oko 150 do 160º C) u trajanju sat vremena.

Hello dear Visitor!

Tell us what you think about your stay in Dubrovnik!

Take the poll
Knez1