>
  • Vijesti
72. Dubrovačke ljetne igre otvaraju se u subotu
Datum od:
09.07.2021
GOTOVO 70 DOGAĐANJA NA 15 LOKACIJA
72. Dubrovačke ljetne igre otvaraju se u subotu
Dubrovnik, 8. srpnja 2021. – Podizanjem zastave Libertas uz stihove Himne slobodi svečano će biti otvorene sedamdeset i druge Dubrovačke ljetne igre u subotu, 10. srpnja u 21 sat na tradicionalnoj pozornici ispred crkve sv. Vlaha. U 47 dana trajanja, festivalska publika imat će priliku vidjeti gotovo 70 dramskih, glazbenih, plesnih i drugih izvedbi na 15 scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika.

Ceremoniju režira Hrvoje Korbar, a nastupaju Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem maestra Stjepana Vugera, udaraljkaški ansambl Percussion Club te Folklorni ansambl Linđo uz sudjelovanje Festivalskog dramskog ansambla kojem će se pridružiti studenti glume i plesa Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Za prisustvovanje ceremoniji potrebna je EU digitalna COVID potvrda ili drugi validni dokaz o cijepljenju, negativnom rezultatu testa ili oporavku od infekcije. Svečano otvaranje će se moći pratiti i putem izravnog prijenosa na Prvom programu HTV-a.

Bogat dramski program festivala donosi devet različitih naslova, počevši s premijernim izvedbama „Van sebe" već od 13. srpnja u Lazaretima i na Komardi, predstave koja je autorski rad Nataše Rajković, Ivana Penovića i glumačkog ansambla, a koju Igre postavljaju kao dio Port of Dreamers projekta sufinanciranog sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa. Predstava se bavi migracijama kao neizostavnim, neprekidnim društvenim procesom te svim prostorima koje definiramo, ocrtavamo migracijom ili ostavljamo praznim svojim odlaskom. Dramaturšku okosnicu čini forma već u praksi provođenih radionica za migrante, omogućujući različite izvedbene iskaze koji u satiričkoj, tragičkoj, pseudodokumentarnoj noti prokazuju sav besmisao nastojanja da se drugog i drugačijeg kontekstualizira birokratskim rječnikom europskog odnosa naspram iskustva migranata. Publika će imati priliku vidjeti i produkcije partnera na projektu: predstavu „Proslava" Slovenskog narodnog gledališča Maribor po tekstu Ivora Martinića, a u režiji Jana Krmelja te predstavu „Pod istim krovom" nastalu u režiji Ivane Janošev i koprodukciji organizacije civilnog društva Kulturanova i Újvidéki Színház, manjinskog mađarskog kazališta iz Novog Sada.

Druga premijerna dramska produkcija 72. Igara je „Glava lava", predstava koja progovara o Dubrovniku kao mjestu sudara bremenite povijesti i burleskne tranzicije. Recentne gorko-humoristične peripetije oko kupovine i restauracije stana u staroj gradskoj jezgri nadopunjuju se zavodljivom i interesantnom poviješću Grada nad kojim lebdi zloguki usud Velike trešnje. Predstava nastaje prema istoimenom romanu prvijencu Ivana Salečića u adaptaciji dramaturginje Marijane Fumić i režiji Aide Bukvić. Ansambl koji će 20. kolovoza izaći na scenu na igralištu ispod tvrđave Minčeta čine: Amar Bukvić, Iva Kraljević, Jadranka Đokić, Dražen Šivak, Branimir Vidić - Flika, Maro Martinović, Doris Šarić-Kukuljica, Romano Nikolić, Marin Klišmanić i Gloria Dubelj.

Na zadovoljstvo publike, na programu su i reprizne izvedbe festivalskih uspješnica. Tako će publika u srpnju uživati na Lovrjencu u nagrađivanom Shakespearovu „Hamletu" u režiji Paola Magellija s Dubrovčaninom Franom Maškovićem u naslovnoj ulozi, premijerno prikazanom na jubilarnim 70. Dubrovačkim ljetnim igrama, kao i u autorskom projektu Saše Božića „Mara i Kata" kroz koji Nataša Dangubić kao Mara i Doris Šarić Kukuljica kao Kata sa Svete Marije publiku vode na apsurdno putovanje Gradom, od kraja devedesetih do recentnih vremena, a o popularnosti ove predstave dovoljno govori podatak da je pet najavljenih izvedbi već rasprodano. Početkom kolovoza u park Gradac vraća se Držićev „Grižula" u režiji Saše Božića i Petre Hrašćanec, sa sjajnim Festivalskim dramskim ansamblom koji čine Ozren Grabarić, Nataša Dangubić, Perica Martinović, Branimir Vidić – Flika te Boris Barukčić uz studente i studentice glume i plesa Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Izostati neće ni tradicionalni nastup Studentskog teatra Lero s najnovijom predstavom „Jugo" autora i redatelja Davora Mojaša.

Raznovrsni glazbeni program 72. Igara donosi izvedbe vrhunskih hrvatskih umjetnika i velika svjetska imena, a započinje s udaraljkaškom poslasticom Percussion Club koji predvodi sjajna Ivana Kuljerić Bilić, s kojom će pozornicu ispred crkve sv. Vlaha podijeliti njezin dugogodišnji kolega Nikola Krbanyevitch te Francesco Mazzoleni i Luis Montealegre, uz gošću na koncertu Karmen Pervitić. Ivana Kuljerić Bilić održat će i trodnevnu udaraljkašku radionicu uz otvoreni sat tzv. body percussiona. Pomoćnik intendantice za glazbeni program Tomislav Fačini dirigirat će Zborom Hrvatske radiotelevizije na prvom ovoljetnom festivalskom koncertu u Kneževu dvoru, a u izvedbi Hrvatske mise Borisa Papandopula pridružit će im se sopranistica Darija Auguštan, mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić, tenor Stjepan Franetović te bariton Robert Kolar. U Dvoru će se održati i recital impresivnog mladog hrvatskog pijanista Lovre Marušića, zatim koncert ruske sopranistice Julije Ležnjeve s ansamblom La Voce Strumentale koji je 2011. u Moskvi osnovao Dmitry Sinkovsky okupivši ponajbolje glazbenike, laureate međunarodnih natjecanja, a kao njihov redoviti gost će im se pridružiti i lutnjist Luca Pianca. Mlada violinistica Eva Šulić nastupit će na istoj pozornici s komornim sastavom Dubrovačkog simfonijskog orkestra, ali i s kvARTetom koji uz nju čine violončelist Pavle Zajcev, violinistica Đana Kahriman i violist Šimun Končić. Pijanistica Martina Filjak koncertirat će uz hornista Felixa Kliesera i violinista Andreja Bielowa, a priliku očarati festivalsku publiku imat će popularni i nagrađivani američki tenor Lawrence Brownlee kojega će na klaviru pratiti Vesna Podrug Kossjanenko.

Jedinstveni glazbeni program Dubrovnik na glazbenoj hridi nastavlja okupljati uzbudljiv ansambl ponajboljih dubrovačkih glazbenika, a ovog ljeta solisti na koncertu bit će saksofonist Lovro Merčep, pijanistica Marija Grazio te mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović. Na radost festivalske publike, recital će imati i gitarist Petrit Çeku, a pod njegovim vodstvom održat će se i Majstorska radionica za gitaru i komornu glazbu s fokusom na interpretaciji, izražajnosti i općem umjetničkom razvoju glazbenika. Polaznici će posljednjeg dana radionice održati završni koncert u ljetnikovcu Bunić-Kaboga, gdje će nastupiti i ansambl Harlequin Art Collective kojeg čine Marta Schwaiger, Dani Bošnjak, Šimun Matišić, Stjepan Vuger i Alan Bošnjak, a njihovi su instrumenti glas, vibrafon s još nekoliko udaraljki, harmonika, flauta i trombon. Veliki koncert ispred Katedrale održat će Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem Eduarda Straussera, s pijanistom Goranom Filipecom, poznatim po visoko virtuoznim, izuzetnim interpretacijama djela Franza Liszta te klasičnog i romantičnog repertoara. Za njega se smatra da ima „tri najvažnija atributa koja čine velikog pijanista: on je umjetnik, arhitekt i akrobat", navodi Gramophone (2018). Na istoj pozornici nastupit će i „afrički Sting", kako ga obožavatelji nazivaju - afričko-američki jazz glazbenik Richard Bona, uz kubanskog pijanista Alfreda Rodrígueza te uz Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije pod pokroviteljstvom Mastercarda. Čast zatvaranja festivala opera gala koncertom pripada Simfonijskom orkestru Hrvatske radiotelevizije kojim će ravnati, na Igrama uvijek rado viđeni, mo. Ivan Repušić, a uveličat će ga nastup „vodećeg koloraturnog soprana u svijetu" Diane Damrau uz cijenjenog francuskog basa Nicolasa Testéa te mladog tenora Roka Radovana.

Ljubitelji plesa vidjet će projekt „Lulu" bivšeg prvaka Baleta HNK u Zagrebu, darovitog redatelja, koreografa, dramaturga i scenografa Staše Zurovca. U snažnoj interakciji dviju duša, jedne koja govori tijelom i druge koja govori glazbom Alexandera Balanescua, predstavu na Lovrjencu izvode brazilska plesna umjetnica i performerica, bivša glavna plesačica Staatstheatera Darmstadt i Musiktheatera Linz, Andressa Miyazato i violinistički virtuoz te osnivač svjetski poznatog Balanescu Quarteta Alexander Balanescu. Dio plesnog programa 72. Igara je i nagrađivani projekt „Skupa" plesne umjetnice Petre Hrašćanec nastao u suradnji sa šest mladih plesačica, koji je premijerno prikazan u Zagrebačkom plesnom centru u listopadu prošle godine. Bogatu hrvatsku folklornu plesnu i glazbenu baštinu festivalskoj će publici tradicionalno predstaviti Folklorni ansambl Linđo, ali na novoj pozornici ispred Katedrale.

U sklopu popratnog programa Igara, 11. srpnja u atriju palače Sponza bit će otvorena skupna izložba pod nazivom „Gatara". Uz kustosicu izložbe Selmu Hafizović kao jednu od umjetnica, autorice su Jagoda Buić, Iva Laterza, Dubravka Lošić, Rebecca Ribichini i Tanya Small. Legendarnoj hrvatskoj kostimografkinji Iki Škomrlj Ajki Igre odaju počast izložbom „Beskompromisno svoja" autorica Ivane Bakal i Martine Petranović, koja će 17. srpnja biti otvorena u Lazaretima. Partneri projekta „Port of Dreamers", Dubrovačke ljetne igre, SNG Maribor i Kulturanova iz Novog Sada, predstavit će u Festivalskoj palači završnu publikaciju koju je uredio Benjamin Virc. Svećenik, glazbeni povjesničar, muzikolog i dirigent Miho Demović u Sponzi će predstaviti novi, peti svezak knjige „Velika povijest dubrovačke glazbe", dok će se nagrađivana spisateljica i pjesnikinja Ivana Bodrožić predstaviti festivalskoj publici u ljetnikovcu Bunić-Kaboga kroz književni razgovor koji će s autoricom voditi Diana Matulić. Godinu čitanja u Republici Hrvatskoj, Igre će posebno obilježiti jedinstvenim programom naziva „Mediteran kakav je nekad bio" u kojem će članovi Festivalskog dramskog ansambla suvremenu hrvatsku prozu mediteranskih tema čitati u bistrou Gusto Giusto. I ove godine, festivalska publika će odmah po proglašenju pobjednika, gledati domaći film pobjednik Pulskog filmskog festivala u ljetnom kinu Jadran, a u suradnji s Kinematografima Dubrovnik.

Neizostavan i važan dio festivalskog programa je i onaj namijenjen najmlađoj publici, a Igre za ovo ljeto s veseljem najavljuju prave programske poslastice: glazbeni igrokaz/radionicu za djecu koju će u Kneževu dvoru voditi popularni američki pijanist i skladatelj elektronske glazbe Evan Shinners uz pripovjedača Igora Jurinića te bajku za van „Crvenkapica, vuk i baka" Teatra Poco Loco, na kojoj će mali i veliki gledatelji sa slušalicama na ušima uživati u glazbi, pratiti priču i šetati šumom koju će glumiti otok Lokrum. U tu veselu i duhovitu šetnju povest će ih omiljeni likovi iz bajke, a djeca će aktivno sudjelovati, ispunjavajući kreativne i edukativne zadatke. U dječjem programu će sudjelovati i djeci omiljena i višestruko nagrađivana književnica Sanja Polak koja će u ljetnikovcu Bunić-Kaboga čitati priče, a ondje će krajem kolovoza desetodnevnu dramsko-glazbenu radionicu za djecu „Od priče do predstave" voditi Ivana Đula.

Ulaznice za programe Igara dostupne su online na mrežnim stranicama festivala www.dubrovnik-festival.hr te putem servisa www.ulaznice.hr, ali i na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) koja je otvorena svakim danom od 9:00 do 21:30 sati te na lokacijama izvedbi dva sata uoči početka programa. Cijene ulaznica, obzirom na ekonomsku situaciju uzrokovanu pandemijom, ostaju značajno smanjene, pa i do 50% kao i lani. Uz kupnju Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10% popusta te je za iznose iznad 500 kuna omogućeno obročno plaćanje.

Prema financijskom planu, proračun 72. Dubrovačkih ljetnih igara iznosi gotovo 8 milijuna kuna, što je za 1,5 milijun više od ostvarenog prošle godine. Vlastita sredstva, uključujući prihod od sponzora i donatora te prihod od ulaznica, čine čak 30% navedenog budžeta. Igre vjerno nastavljaju pratiti sponzori HEP, Euroherc, Mastercard, ALH, ACI i drugi te donatori među kojima se ističu zaklada Caboga Stiftung i OTP banka.

Programi 72. Dubrovačkih ljetnih igra nositelji su certifikata sigurna okupljanja kojim se potvrđuje da će događanje biti organizirano sukladno važećim odlukama i preporukama nacionalnog i lokalnog stožera Civilne zaštite te preporukama Svjetske zdravstvene organizacije na kojima prisutne osobe nisu dužne predočiti EU digitalne COVID potvrde, što podrazumijeva održavanje fizičke distance od jednog sjedećeg mjesta uz obvezno nošenje maski.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2