>
TRADICIONALNA TOMBULA ZA FESTU SV.VLAHA
TRADICIONALNA TOMBULA ZA FESTU SV.VLAHA

Svima omiljena zabava za Festu sv.Vlaha i ove godine se održava na Stradunu, s početkom u 16 sati. Turistička zajednica grada Dubrovnika poziva sve da sudjeluju u zabavnoj igri  humanitarnog karaktera, a sav prihod je namijenjen Udruzi za zaštitu prava psihijatrijskih pacijenata i unaprijeđenje društvenog zdravlja i kvalitete života-Lukjernica.

Prema tradiciji koja po dubrovačkom povjesničaru Josipu Bersi datira još iz 1842.godine, Poslijepodne na Festu sv. Vlaha ispred palače Sponza ponovno će se igrati tombula. Omiljena igra Dubrovčana, koja na parčev dan okupi barjaktare, gospođe i gospare, svečano odjevene stanovnike okolice, festanjule, djecu i sve namjernike održava se niz desetljeća uzastopce.

Ženske noge - 77, štap od metle-11, nono-90, juda-13, mulac-1, karakteristične su dubrovačke interpretacije brojeva koji se izvlače i uzvikuju, izazivaju uzdahe i komentare, a terna, činkvina i tombula, dobici su koji motiviraju, ljute i raduju!

Tombula na Stradunu tradicionalna je manifestacija,jer je ova igra duboko ukorijenjena u dubrovačku tradiciju i obiteljski život, pa je i u današnje vrijeme u domovima mnogih ostala omiljenom zabavom svih generacija. Tombula na Stradunu u duhovitih je Dubrovčana , sklonih ruganju podrazumijevala i "zakidivanje", gađanje ljutim narančama i jajima, stoga su se brojevi izvlačili na taraci palače Sponza. Svako izvlačenje broja publika komentira, dok jedni negoduju, drugi se raduju ,ali svi su dobro raspoloženi i zabavljaju se. Pridružite nam se na zabavnoj tombuli na Stradunu, 3.veljače 2018.!

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2