>
Radionice pripremanja tradicionalnih slastica u Deši
Radionice pripremanja tradicionalnih slastica u Deši

Humanitarna udruga Deša i ove je godine pripremila seriju zanimljivih radionica uz Good Food festival, na kojima će vas vrijedne članice Udruge Deša moći naučiti kako se priprema stonska torta, hrostule, korčulanski klašuni i prikle.

Stonska torta je jedno od izvornih, renesansnih slatkih jela u kojem se prepoznaju tipične namirnice mediteranske kuhinje i ovog podneblja. Na dubrovačko područje je donesena vjerojatno iz venecijanske odnosno talijanske kuhinje. Prepoznatljiva je po makarulima tj. makaronima, koji su jedan od glavnih sastojaka. Uvijek se pripremala u posebnim prilikama, posebno za Uskrs i Božić.


Hrskave, slatke hrostule u Dubrovniku prate sve tradicionalne feste, proslave i blagdane, a domaćice ih često pripremaju za vrijeme karnevala i Feste svetoga Vlaha. U tren oka iskusne kuharice ih zamijese, izrežu, vežu i isprže, a za one manje vješte hrostule su pravi pothvat.

Klašun je tradicionalni korčulanski kolač, izrađen od svijetlog prhkog tijesta sa slatkim iznenađenjem u sredini. Radi se o bogatom punjenju od oraha i/ili mjendula, džema od smokava ili naranača, prožetom mirisom limuna i domaćeg likera od ruža. Posebnost klašuna je u tome je što se tradicionalno radi s amonijakom, a u nedostatku amonijaka može se koristiti prašak za pecivo. Na otoku Korčuli su se klašuni pripremali u svim prilikama kad je trebalo pokazati obilje i kada su kolači trebali potrajati dulje.

U Dubrovniku se prikle pripremaju za skoro sve feste i svetkovine. Radi se o vrlo jednostavnom tijestu, bez jaja, pa su prikle najčešće jedina slastica na trpezama  tijekom blagdanskoga posta, na Badnji dan i Veliki petak. Dizano tijesto, obogaćeno mirisima limuna, naranče i domaće rakije se istiskivanjem između prstiju jedne ruke ili žlicom, oblikuje u kuglice i prži u dubokom ulju, a prigotovljene prikle se posipaju sitnim šećerom i cimetom.

Pozivamo vas da posjetite Dešine radionice i naučite sami pripremati ove ukusne specijalitete!

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2