>
DOMAŠI -
Datum od:
18.07.2020
Interuniverzitetski centar 21.30sati
DOMAŠI -
Gradsko kazalište lutaka Split u koprodukciji s Umjetničkom akademijom u Splitu

Tekst, režija, izvedba: Ana Marija Veselčić

Mentor: Goran Golovko, izv. prof.

Oblikovanje svjetla: Lucijan Roki

Domaši je kolokvijalni naziv za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi koja odrastaju u domovima. Prema posljednjim podacima, u Republici Hrvatskoj je u domovima smješteno oko 800 djece koja s napunjenih 18, a u najboljem slučaju s 21 godinom, gube pravo na smještaj i brigu pri ustanovama.

Domaši je autorski projekt nastao kao diplomska ispitna produkcija na Umjetničkoj akademiji u Splitu, pri Odjelu za kazališnu umjetnost, smjer gluma, pod mentorstvom profesora Gorana Golovka.

Domaši je predstava o nevidljivoj djeci. O djeci za koju su moguće bolje opcije od ostanka u domu, ali dok se sustav usustavljuje, dok zaprima, protokolira i obrađuje papire, njihovo djetinjstvo je na čekaju. Većina ih tako dočeka punoljetnosti kada izlaze u svijet bez ikakvog doma i počinju skrbiti sami o sebi.

„ Iz naše rupe izađeš kad imaš osamnaest godina. Osim ako ideš na fakultet, pa budeš u domskom stanu. Moj brat Dario će tu bit još deset godina i onda ja još dvije i onda ćemo oboje bit samostalni. Meni je to baš smiješno. U ponoć ti bude rođendan, napuniš osamnaest, dobiješ svoje papire, spakiraš stvari i ideš bit samostalan." Lela, 6. g. (ulomak iz teksta predstave)

Domaši su stvarni, postoje zapravo i ovo je njihova priča.

Glumicu i autoricu ove predstave, Anu Mariju Veselčić, publika je već upoznala kroz niz zapaženih uloga u predstava splitskih kazališta, a osvojila je i nekoliko značajnih strukovnih priznanja i nagrada: nagradu Hrvatskog glumišta za najbolju mladu glumicu za predstavu „Zbunjoza" kazališta Playdrama u koprodukciji s GKM Split; nagradu za najbolju epizodnu ulogu na 23. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicama, za ulogu Biance u predstavi „Kroćenje goropadnice" HNK Split; nagradu za najbolju glumicu festivala „Pozorište Zvezdarište", za ulogu Tonke u predstavi „Šporki Špiro i Neposlušna Tonka" Gradskog kazališta lutaka. Redatelj svih predstava je Ivan Plazibat.

Nagrade:

27. Nagrada hrvatskog glumišta, Zagreb

Nagrada za najbolji praizvedeni dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju ili dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave Ana Mariji Veselčić za dramski tekst predstave "Domaši"

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2