>
Koncert u povodu 10 obljetnice restauracije fortepijana majstora Antona Waltera
Datum od:
15.06.2016
20.00 h, Knežev dvor
Koncert u povodu 10 obljetnice restauracije fortepijana majstora Antona Waltera
Hrvatski pijanist Hrvoje Jugović održat će koncert na fortepijanu u srijedu, 15. lipnja u 20 sati u Kneževu dvoru. Ulaz na koncert je slobodan.
Kao što je poznato, Dubrovački muzeji posjeduju vrlo rijedak i vrijedan žičani instrument – fortepijano, koji je izradio istaknuti graditelj orgulja i glasovira Gabriel Anton Walter (1752.-1826).
Tijekom 2005. i 2006. godine glazbeni mehanizam fortepijana u potpunosti je obnovljen (u Oberndorfu blizu Salzburga), restaurirano mu je i kućište, pa je dubrovački fortepijano koji se nalazi u Kneževu dvoru u sklopu stalnog postava Kulturno-povijesnog muzeja u potpunosti osposobljen za sviranje.
Pijanist Hrvoje Jugović, živi i radi u Beču, rođen je u Zagrebu, gdje je diplomirao na Muzičkoj akademiji u razredu Jurice Muraija. U Beču je također diplomirao glasovir u razredu Noela Floresa, a kada je odlučio posvetiti se starim instrumentima, nastavio je studij Hammerklaviera kod Malcolma Bilsona (majstorski tečajevi na Sveučilištu Cornell u SAD-u i u Belgiji). Kao solist na povijesnim klavirima i kao komorni glazbenik nastupao je na Haydn Festivalu u Željeznom, Mozartfestu u Augsburgu, Settimana Mozartiana u Chietiju, na Varaždinskim baroknim večerima te na ljetnim festivalima u Dubrovniku, Splitu i Zagrebu. Svirao je i sa slovačkim komornim orkestrom Capella Istropolitana te s Hrvatskim komornim orkestrom, a gostovao je i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
Sudjelovao je na otvorenju izložbe posvećene Mozartu u bečkom Hofburgu 2006. godine, svirajući na fortepijanu Dubrovačkih muzeja, koji je, zahvaljujući njegovom zalaganju i uz podršku Ministarstva kulture RH te sponzorstvo tvrtke Siemens, bio netom restauriran.

ULAZ SLOBODAN

Program:

Luka Sorkočević / Luca Sorgo (1734.–1789.): Simfonija u A-duru (1754.)
Allegro moderato
Andante sostenuto
Allegro

Muzio Clementi (1752.–1832.): Sonata u B-duru, op. 24, br. 2 (1781.)
Allegro con brio
Andante quasi allegretto
Rondo: Allegro assai

Wolfgang Amadeus Mozart (1756.–1791.): Sonata u a-molu, KV 310 (1778.)
Allegro maestoso
Andante cantabile con espressione
Presto

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2