>
Predstavljanje umjetničke instalacije „Mir“
Datum od:
09.12.2021
Umjetnička galerija Dubrovnik 10.00sati
Predstavljanje umjetničke instalacije „Mir“
Predstavljanje umjetničke instalacije „Mir", 2021. autorice Katarine Alamat Kusijanović u atriju Umjetničke galerije Dubrovnik 9. prosinca 2021.godine u 10 sati.

Kustosica: Petra Golušić

Katarina Alamat Kusijanović, „Mir“, 2021.

QR (Quick Response) kôd je matrični barkôda, dvodimenzionalni tip kôda koji se sastoji od crnih modula raspoređenih u kvadratni uzorak na bijeloj pozadini. Zbog brze čitljivosti i mogućnosti velike pohrane podataka postao je popularan i nilazimo na njih posvuda. Skeniranjem korisnik dolazi do raznih informacija te se danas proizvode mobilni telefoni koji u sebi imaju aplikaciju za iščitavanje.

Autorica ga slika|izrađuje u crvenoj boji kao krinku za poruku koja je napisana na hrvatskom i engleskom jeziku: Mirni blagdani i godina nova. | A peaceful holiday and new year. Ona kôd uvlači i postavlja unutar prozirnog pleksiglasa kao trajnu vrijednost. Štiti ga i zaklanja da bi time naglasila njegovu suštinsku bitnost. Riječ je o tome da vanjština profinjeno skriva nutrinu. Tradicionalna misao se upućuje i rastvara cijelom svijetu posredstvom tehnologije. Univerzalni zapis je istinska pacifistička želja. Svima je isto upućena. Time se potvrđuje činjenica da je svako ljudsko biće u srži čisto i da u njemu egzistira vječni mir. Sakralni i metafizički rad uspostavlja se kao sustav komunikacije koja je šifrirana. Crveno označava osnovni simbol životne snage, središnju vatru čovjeka i zemlje. Utjelovljuje slobodu i pobjedu Erosa. Platon u Gozbi daje Erosu prije svega značenje _ čiste, duhovne i netjelesne ljubavi. Boja označava najdublju povezanost s principima života, za mnoge narode je prva. U radu se osim navedenog njome simboizira život i iskrenost.

Petra Golušić

BIOGRAFIJA:

Katarina Alamat Kusijanović rođena je 1965. u Dubrovniku. Diplomirala je na Višoj pedagoškoj školi u Beogradu 1989. na Odsjeku konzervacije i restauracije štafelajnog slikarstva, a potom i na Likovnoj akademiji u Splitu 2004. godine. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 1992. godine. Od 1993. do 2019. godine radi kao konzervator-restaurator savjetnik u Hrvatskom restauratorskom zavodu, od 2008. do 2013. kao voditeljica Restauratorskog odjela Dubrovnik. Kao djelatnica Hrvatskog restauratorskog zavoda održala je niz predavanja na stručnim i znanstvenim skupovima u Hrvatskoj i inozemstvu. Objavila je dva znanstvena i više stručnih radova. Autorica je izložbene instalacije Skriveni trečento (pred Kneževim dvorom, Dubrovnik, 2018.) i izložbe Oltarna slika Jacopa Tintoretta iz korčulanske katedrale (Knežev dvor, Dubrovnik, 2008.). Od 2008. radi kao dizajnerica u Adriatic Luxury Hotels grupaciji. Izlagala je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama. Živi i radi u Dubrovniku.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2