>
  • Vijesti
Godina UNESCO-ve svjetske baštine u Gradu Dubrovniku
Datum od:
15.01.2024
Godina UNESCO-ve svjetske baštine u Gradu Dubrovniku
Godinu 2024. godini obilježava nekoliko događaja važnih za povijesnu i kulturnu memoriju grada Dubrovnika. Riječ je 45. obljetnici upisa Staroga grada Dubrovnika na UNESCO-ov Popis svjetske baštine, 15. obljetnici upisa Feste sv. Vlaha na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, te upisu arhivskih fondova iz razdoblja Dubrovačke Republike na listu Sjećanje svijeta u studenome prošle godine. Ovi upisi Dubrovnik čine jednim od rijetkih gradova na svijetu čija su materijalna i nematerijalna kulturna dobra zaslužila status univerzalne baštinske vrijednosti. Povijesna jezgra Dubrovnika među prvim je dobrima upisana na Popis svjetske baštine 1979. godine, kao jedinstveno ostvarenje srednjovjekovne arhitekture i urbanizma, remek-djelo ljudske kreativnosti, kompleks izvanredne vrijednosti koji ispunjava uvjete autentičnosti i integriteta mjesta univerzalne vrijednosti.

Tri desetljeća poslije, 2009. godine, Festa svetog Vlaha proglašena je nematerijalnom baštinom čovječanstva. Festa svetog Vlaha, zaštitnika grada Dubrovnika, u kontinuiranom povijesnom trajanju već više od tisuću godina zadržala je svoje tradicionalne i prepoznatljive odlike i vrsnoću izričaja, duhovnom dimenzijom povezujući materijalnu i nematerijalnu baštinu. Upisom Feste svetog Vlaha na UNESCO-ovu listu, cjelokupna dubrovačka nematerijalna kulturna baština dodatno je valorizirana, promovirana i osnažena.

Konačno, u mjesecu studenom prošle godine na UNESCO-ovu listu Sjećanje svijeta upisani su arhivski fondovi iz razdoblja Dubrovačke Republike. Tih važnih sedamdeset i pet arhivskih fondova koji se čuvaju u Državnom arhivu u Dubrovniku predstavljaju dragocjeno povijesno vrelo za detaljno proučavanje dubrovačke prošlosti. Kontinuitet i količina sačuvane građe, njegova starost i vrijednost, čine arhiv Dubrovačke Republike jednim od najbogatijih u ovome dijelu Europe.

S ciljem obilježavanja ovih važnih datuma, Gradsko vijeće Grada Dubrovnika proglasilo je 2024. godinu ,,Godinom UNESCO-ve svjetske baštine" u Gradu Dubrovniku. Bogat kulturni, znanstveni i edukativni program obljetničke godine svjedoči o univerzalnoj vrijednosti dubrovačke kulturne baštine, kao i važnosti njene zaštite i očuvanja za buduće generacije. Tu baštinu malena dubrovačka zajednica nudi kao svoj specifični odgovor na suvremena društvena kretanja, objašnjava svoju vezu s prošlošću, iskazuje svoj osjećaj identiteta i kontinuiteta, ali i pripadnosti svijetu.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2