>
  • Vijesti
Dodijeljene nagrade Orlando za najbolja umjetnička ostvarenja na 72. Dubrovačkim ljetnim igrama
Datum od:
25.08.2021
Kazalište Marina Držića
Dodijeljene nagrade Orlando za najbolja umjetnička ostvarenja na 72. Dubrovačkim ljetnim igrama
aida_bukvic folklorni_ansambl_lindo nina_obuljen_korzinek orlando_marin_frka_15_2 renato_kunic renato_kunic_vlaho_kljunak_ zdravko_kedzo_tomislav_facini
– Dobitnike nagrade Orlando za najuspješnija ostvarenja u dramskom i glazbenom programu 72. Dubrovačkih ljetnih igara, ali i Grand prix Orlando, objavila je Hrvatska radiotelevizija danas, 25. kolovoza na svečanosti dodjele nagrada koja se održala u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku.

Nakon što je odgledao sve predstave na 72. Igrama, Ocjenjivački sud za dramu većinom glasova odlučio je nagradu Orlando za najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu dodijeliti predstavi Glava lava Ivana Salečića u adaptaciji Marijane Fumić, režiji Aide Bukvić i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla. U obrazloženju koje potpisuju predsjednica Ocjenjivačkog suda Perica Martinović te članice Petra Jelača i Srđana Šimunović, između ostalog stoji kako su uspješna adaptacija, vješta i nenametljiva režija, odličan glumački ansambl s naglaskom na niz vrlo uspjelih glumačkih kreacija, ambijentalni odabir igrališta ispod Minčete s pogledom na Grad koji se tematizira, razlozi zbog kojih je nagrada za najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu Igara otišla upravo autorskom timu i glumačkom ansamblu predstave Glava lava. Nagradu je u ime ekipe predstave primila redateljica Aida Bukvić.

Ocjenjivački sud za glazbu, u sastavu Matija Novaković, Diana Hilje i Toni Kursar, jednoglasno je odlučio nagradu Orlando za najvrjedniji umjetnički doseg u glazbenom programu 72. Dubrovačkih ljetnih igara dodijeliti sopranistici Juliji Ležnjevoj za koncert održan 25. srpnja u atriju Kneževa dvora. U obrazloženju, navodi se kako je Ležnjeva poput prekrasne, oživjele porculanske figurice, zablistala u dubrovačkoj noći pjevajući Porporu, Grauna, Vivaldija i Händela baš onako kako treba - stilski točno, a tehnički savršeno. Istaknuli su kako barokna glazba i ne mora oduševiti svakog slušatelja, međutim Ležnjeva, lakoćom pjevanja, divnom tamnom bojom glasa te savršenim vladanjem i poigravanjem koloraturama, dinamičkim nijansama i baroknim ukrasima iza kojih stoji duboka promišljenost notnog teksta, oduševljava svakoga.

Odlukom Vijeća nagrade Orlando, Grand prix za osobit umjetnički doprinos u ostvarenju cjelokupnog programa Dubrovačkih ljetnih igara u više festivalskih sezona dodijeljen je Folklornom ansamblu Linđo, koji, kako stoji u obrazloženju, svaku sezonu Igara od 1967. godine obogaćuje svojim nastupima, uglavnom na taraci tvrđave Revelin, a često i bude najljepši dio same ceremonije Otvaranja. U 55 godina na Igrama, Linđo je postao kultna konstanta, onaj dio nas koji s ponosom trebamo pokazati svijetu i učiniti da ga taj svijet odnese u svoje domove kao najdragocjeniju uspomenu, a mi ga čuvati kao zalog za budućnost. „Nastupi Folklornog ansambla Linđo svojom su kvalitetom, bogatstvom i raznolikošću, kao i tim neodoljivim spojem mladosti i iskustva, uvijek bili jamstvo vrhunskog umjetničkog provoda. Kako onda, tako i danas. I zato: nemoj fermat Linđo, odlično je bilo!", zaključuje se u obrazloženju. Nagradu je u ime ansambla primio ravnatelj ustanove Vlaho Kljunak.

Nagrade su uručili članovi Vijeća Zdravko Kedžo i Marija Nemčić te predsjednik Vijeća i v.d. ravnatelja HRT-a Renato Kunić. Emisija o današnjoj dodjeli nagrada u Kazalištu Marina Držića, bit će emitirana večeras, 25. kolovoza s početkom u 21:30 sati na Prvom programu – HTV 1, uoči početka izravnog prijenosa završnog koncerta koji je u 22:00 sata.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2