>
Gradska luka

Jedan od najstarijih dijelova grada oblikovao se oko kasnoantičkog kaštela u blizini mora,...

Gradska luka

koje je nešto dublje zalazilo u kopno nego danas, u predjelu predromaničke katedrale i kasnijeg Kneževa dvora zaokruživši gradsku luku.
U 15. stoljeću luka dobiva obrise današnjeg izgleda, kakva je na ruci sv. Vlaha na triptihu N. Božidarevića oko 1500. Za izgradnju luke u 15. stoljeću zaslužan je domaći inženjer Paskoje Miličević.
Dominiraju 3 luka (četvrti je zazidan) velikog arsenala sagrađenog koncem 12. stoljeća i proširenog u 15. stoljeću. Tu je bilo najstarije brodogradilište, a popravljali su se veliki brodovi.

Istočno od Velikog arsenala su vrata od ribarnice sagrađena 1381., a dalje se vide 3 luka Maloga arsenala iz 15. stoljeća za popravljanje manjih brodova. Na istočnoj strani luku štiti stara Kula sv. Luke. Tvrđava Revelin s istoka zaokružuje i čuva ulaz u luku.

Zapadno od Velikog arsenala su Vrata od ponte sagrađena 1476., od kojih vodi gradski zid iz istog vremena do Tvrđave sv. Ivana koja se najprije zvala kula od Mula. U prizemlju tvrđave smješten je Akvarijum, a na prvom i drugom katu Pomorski muzej. U 15. stoljeću uređuje se kanalizacija i zabranjuje da se uz zapadni zid naslanjaju kuće pa se formira današnja ulica Damjana Jude.

1873. sagrađena je Porporela uz tvrđavu Sv. Ivana. Lukobran Kaše izgrađen je 1485. prema nacrtima Paskoja Miličevica za zaštitu luke od jugoistočnih vjetrova i valova, kao i radi obrane luke od neprijatelja. Ovim je skraćen i glomazni lučki lanac koji se po noći razapinjao od Kule od mula do Kule sv. Luke. Lukobran je građen od velikih blokova kamenja postavljenih bez veziva na drvenim temeljima.

Danas je u prostorima Velikog arsenala Gradska kavana i kazalište.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2