>
STONSKI MAKARULI
STONSKI MAKARULI
stonski_makaruli_3 stonski_makaruli_4 stonski_makaruli_5 stonski_makaruli

Sastojci:
1/2 kg makarula (šuplja duga pasta*), 45 dkg šećera, 6 jaja, 25 dkg masla, 10 dkg crne čokolade, 20 dkg mljevenih oraha, 10 dkg mljevenih mjendula, 1 vanili šećer, žličica cimeta, nagratana kora limuna.

Tijesto:
2 jaja, 40 dkg oštrog brašna, prstohvat soli, 1 dcl maslinovog ulja, velika žlica osta, po potrebi malo mlake vode

Priprema:
U zdjelu staviti brašno, u sredinu dodati lagano izbaćena jaja, pa dodati ulje, sol i osto. Sve dobro izmiješati, izraditi tijesto, formirati ga u kuglu koju treba pokriti i ostaviti 1h na sobnoj temperaturi. Za to vrijeme napraviti nadjev tako da u teći izmiješamo mljevene mjendule, orahe, gratanu čokoladu, cukar, gratanu koricu limuna, vanili cukar i žličicu cimeta. Maslo treba izrezati na sitne komadiće, a jaja lagano izbatiti.
U kipućoj slanoj vodi skuhati makarule, procijediti i ohladiti - moraju biti mlaki tijekom dodavanja nadjeva.
Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj podlozi, formu u kojoj će se peći cijelu premazati maslom, staviti tijesto tako da pokrije dno, stranice i da visi preko rubova teće otprilike 8-10 cm. S tim tijestom ćete prekriti nadjev.
Na tijesto u formu se prvo stavi malo nadjeva i par kockica masla, pa red makarula po kojima pospemo nadjev i malo izbaćenih jaja. Slagati tako dok se svi sastojci potroše. Na vrh obavezno ide dio izbaćenih jaja i kockice masla, pa prekriti tijestom koje visi preko rubova. Lagano pritisnite dlanom da tijesto prione uz nadjev. Površinu tijesta namazati maslom potom peći u ugrijanoj pećnici na 180°C, 45-50 minuta. Kad je torta pečena i ohlađena prekriti je tanjurom za posluživanje i okrenuti je naopako, tako da onaj dio koji je bio gore dok se pekao sada bude na tanjuru, potom ukrasiti štaub šećerom.

*Pasta Ziti

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2