>
Kazalište Marina Držića
Datum od:
01.01.2010

O prvim kazališnim predstavama u Dubrovniku znamo da su se održavale u doba renesanse ...

Kazalište Marina Držića

negdje među dubrovačkim kućama i ulicama, a najčešće na širokom prostoru ispred Kneževa dvora.

Stari arsenal Orsan bio je prvi dubrovački zatvoreni teatarski prostor od kraja 17.stoljeća do 1808. godine, a poslije pada Dubrovačke republike kad je Velika vijećnica izgubila svoju funkciju teatar je organiziran u toj dvorani. To je kazalište nosilo naziv Kneževsko kazalište i korišteno je od 1809. do 1817.godine. kad je stradalo u požaru.

U vrijeme austrijske vlasti kazališna djelatnost odvijala se u uređenom prostoru kuće Gozze (Gučetić), u periodu od 1823. do 1864.godine. Zgrada u kojoj Kazalište Marina Držića djeluje danas izgrađena je 1865.godine, a izgradnju je financirao Luko Bonda (Bundić). Nazvana je Bondin teatar i pod tim imenom djeluje do Drugog svjetskog rata.

Kao profesionalno kazalište djeluje od 1944. godine kad je utemeljeno kao Narodno kazalište Dubrovnik. U povodu obilježavanja 400 godina smrti velikog dubrovačkog pisca Marina Držića Kazalište dobiva današnje ime. Marin Držić (Dubrovnik 1508. – 1567. Mleci) najpoznatiji je renesansni hrvatski komediograf.

Oslikani strop dubrovačkog kazališta djelo je Vlaha Bukovca (Cavtat 1855. – 1922. Prag), koji postavlja temelje hrvatske moderne.Tema Bukovčeva djela, slikanog na stropu 1901. godine je «Krunjenje dvostruko na nebu i zemlji». Svečani zastor Kazališta s motivima dubrovačkog gradskog života oslikao je suvremeni umjetnik Matko Trebotić 2008. Danas, u Kazalištu Marina Držića zaposleno je 50 djelatnika od čega je 15 glumaca.
 

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2