>
A POOR PLAYER / MIDSUMMER SCENE F. KRENUS & S. AITA
Datum od:
02.09.2021
Kazalište Marina Držića  20.00sati
A POOR PLAYER / MIDSUMMER SCENE F. KRENUS & S. AITA
Monodrama s elementima farse A Poor Player (Bijedan glumac), koju su njezini koautori glumac Filip Krenus i redatelj Sean Aita podnaslovili kao melankomediju, osmišljena je i napisana upravo za Dubrovnik, odnosno kao imaginarna poveznica Grada i Londona. Komedija, koju izvodi Filip Krenus, poigrava se idejom kako bi izgledao susret dubrovačke publike i engleskog glumca koji je greškom završio na Mediteranu, a ne na Baltiku.

Engleski glumci su u šesnaestom i sedamnaestom stoljeću navelike putovali sjevernom i srednjom Europom, od Danske, Baltika i Poljske, preko Njemačke i sve do Austrije. Jezične barijere premošćivali su klaunerijom i plesom, sve dok se strana publika nije do te mjere navikla na engleske glumce da su oni postali stvar prestiža među njemačkim plemstvom.

Autori su stvarnog glumca Johna Chappella, gotovo potpuno nepoznatog u svoje vrijeme, prebacili u Dubrovnik kamo stigne greškom nakon što se kazališta u Londonu naprasno zatvore zbog kuge. U Dubrovniku on, tijekom i nakon nama sada itekako poznate karantene, propituje glumački život i svrhu svog zanata. Predstava je naslov dobila po stihu iz Macbetha: Život je samo lutajuća sjena; bijedan glumac što se šepiri i uzrujava na pozornici svoj sat, a zatim se o njemu više ne čuje. Scenografiju i kostime potpisuje jedan od naših najboljih ilustratora i transmedijalnih umjetnika Zdenko Bašić s kojim Filip Krenus trenutačno radi na novom prijevodu i opremi Priča iz davnina Ivane Brlić-Mažuranić. Upravo će taj projekt, kao i najava engleskog prijevoda Bašićevih Mjesečevih sjena, biti povod otvorenju izložbe Tragom Priča iz davnina kojim će se Zdenko Bašić predstaviti dubrovačkoj publici.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2