>
Koncert armenskog duduka u Saloči od zrcala
Datum od:
22.11.2022
Saloča od zrcala 18.30sati
Koncert armenskog duduka u Saloči od zrcala
U suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, u utorak, 22. studenoga s početkom u 18:30 u Saloči od zrcala (Od puča 6) održat će se koncert armenskog duduka na kojem će sudjelovati glazbenik Shamsitdin Mirzoev uz pratnju pijanistice Helene Tomašković i gitariste Pera Škobelja. Na programu će se naći F.Schubert, J.S.Bach, S.Rachmaninoff, S.Tveit, i L.Brisse.

Duduk, drveno puhačko glazbalo najznačajniji je armenski narodni instrument u čijem zvuku je, kako kažu sami armenci, pretočen plač i smijeh, radost i bol armenskog naroda. Pravi se od drveta marelice, a na armenski naziv za ovaj instrument je ciranapoh — duša stabla marelice. Smatra se jednim od najstarijih puhačkih instrumenata na svijetu. Neki istraživači vjeruju da se prvi put duduk spominje u pisanim spomenicima države Urartu. U skladu s ovom hipotezom, može se pretpostaviti da njegova povijest ima oko tri tisuće godina. Armenski duduk se razvio još u vrijeme vladavine armenskog kralja Tigrana II Velikog (95. – 55. pr. Kr.). Duduk ima topao, mekan, blago prigušen zvuk i baršunastu boju, odlikuje se lirizmom, emocionalnošću i ekspresivnošću. Godine 2005. armenski duduk proglašen je remek-djelom svjetske nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. Pravi proboj u popularizaciji instrumenta bio je soundtrack za američki film "Gladijator".

Mirzoev je 2004. godine dobio apsolutnu 1 nagradu na 4 Ruskom festivalu – natjecanju puhačkih instrumenata. Osim na klarinetu koncerte izvodi na saksofonu i armenskom duduku, sa kojim ga je upoznao profesor na prvoj godini akademije. Pijanistica Tomašković trenutno je zaposlena na mjestu korepetitora i profesora klavira u Umjetničkoj školi Luka Sorkočević, a kao solista nastupala sa Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, te održavala solističke koncerte u državi i inozemstvu (Rusija, Austrija). Nastupa i u glazbenim emisijama Hrvatske Radio Televizije. Gitarist Škobelj radi kao profesor u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića, a nastupa kao solist i komorni glazbenik.

Ulaz je slobodan.

Pozdrav dragi posjetitelju!

Ocjeni svoj boravak u Dubrovniku.

Započni anketu
Knez2